Ta zupa krem powstała po drobnej przeróbce przepisu Nigelli na Zupę kukurydziana z chipsami kukurydzianymi i serem, z książki Nigella Expresowo. Inspiracją była wizyta we włoskiej knajpce, gdzie wraz z przyjaciółmi wypróbowaliśmy krem z kukurydzy. Przepis bardzo prosty.
Składniki na dwie porcje:
· 1 puszka kukurydzy
· 250 ml wywaru warzywnego
- sól, pieprz
- sól, pieprz
· 1 ząbek czosnku
· Szczypiorek
· Starty ser żółty i nachos do przybrania
Odsączoną kukurydzę zalać bulionem. Wody nie powinno być zbyt dużo by zupa wyszła gęsta. W moim przypadku było to około 0,5cm ponad powierzchnią kukurydzy. Dodać czosnek i szczypiorek. Gotować około 10min. Przyprawić do smaku. Wrzucić do blendera i zmiksować. Przełożyć do miseczek, posypać nachosami i startym serem.
Zupka pierwsza klasa!!! Polecam serdecznie. Bajka!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje:)
OdpowiedzUsuń