wtorek, 14 lutego 2012

Krem z kukurydzy

Ta zupa krem powstała po drobnej przeróbce przepisu Nigelli na Zupę kukurydziana z chipsami kukurydzianymi i serem, z książki Nigella Expresowo. Inspiracją była wizyta we włoskiej knajpce, gdzie wraz z przyjaciółmi wypróbowaliśmy krem z kukurydzy.  Przepis bardzo prosty.

 

Składniki na dwie porcje:

·         1 puszka kukurydzy
·      250 ml wywaru warzywnego
-       sól, pieprz
·       1 ząbek czosnku
·       Szczypiorek
·       Starty ser żółty i nachos do przybrania

Odsączoną kukurydzę zalać bulionem. Wody nie powinno być zbyt dużo by zupa wyszła gęsta. W moim przypadku było to około 0,5cm ponad powierzchnią kukurydzy. Dodać czosnek i szczypiorek.  Gotować około 10min. Przyprawić do smaku. Wrzucić do blendera i zmiksować. Przełożyć do miseczek, posypać nachosami i startym serem.
Smacznego :)


2 komentarze:

Miło mi, że tu zaglądasz:)