Składniki:
masa makowa:
- 20 dag maku (kupiłam już zmielony)
- 2 jajka (osobno żółtka i białka) + dodatkowo 3 białka
- niecałe pół szklanki cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 40g masła
- 2 łyżki miodu
Ubić białka na sztywną pianę. W osobnym naczyniu mak wymieszać z żółtkami, cukrem, miodem, aromatem i roztopionym masłem. Delikatnie dodać ubite na sztywno białka. Przełożyć gotową masę do natłuszczonej blachy (u mnie tortownica o średnicy 24cm).
masa serowa:
- 700 g tłustego twarogu podwójnie zmielonego
- 80g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1/2 budyniu śmietankowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Połączyć z serem, budyniem i proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć masę serową na masę makową. Piec w temp. 160st. C przez około 1,5godz (nie do suchego patyczka, wierzch będzie ścięty ale galaretowaty). Wystudzić, najlepiej całą noc w lodówce.
o proszę jak to można rozwiązać dylemat 'sernik czy makowiec?' :P
OdpowiedzUsuńwoooowwww ale pięknie wygląda:D Ola ma rację, super opcja dla mało zdecydowanych:D
OdpowiedzUsuńMak i ser, nie dość że prezentuje się świetnie , to jeszcze lepiej smakuje w tym połączeniu;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo lubię połączenie sera i maku w ciachach. Przepis idealny na Boże Narodzenie. Zachowuję do wypróbowania:-).
OdpowiedzUsuńOj tak, połączenie idealne - wygląda super, smakuje pewnie też ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że uda mi się kiedyś wypróbować :)
Pozdrawiam!
Nie jadłem nigdy takiego połączenia, ale wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto !
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho,jedno z najlepszych,wygląda obłędnie:)zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.
OdpowiedzUsuńpyszny sernik ;)
OdpowiedzUsuńSer i mak, to pyszne połączenie ! Wygląda pięknie i bardzo kusząco ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa jakoś do sernika z makiem przekonać się nie mogę :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego dodaje się kisiel do masy makowej? co to daje ??
OdpowiedzUsuńNie ma kisielu...
Usuń