czwartek, 27 września 2012

Seromak - Serniko-makowiec

               To wspaniałe połączenie, dwa ulubione ciasta w jednym:) Przepis zaczerpnięty z bloga Smakuje, z drobnymi zmianami.



Składniki:

masa makowa:
  • 20 dag maku (kupiłam już zmielony)
  • jajka (osobno żółtka i białka) + dodatkowo 3 białka
  • niecałe pół szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 40g masła
  • 2 łyżki miodu
                Jeśli mak jest niezmielony to należy go zalać mlekiem i gotować ok 15 min. Przykryć przykrywką i zostawić najlepiej na noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzić i zmielić trzykrotnie.
                Ubić białka na sztywną pianę. W osobnym naczyniu mak wymieszać z żółtkami, cukrem, miodem, aromatem i roztopionym masłem. Delikatnie dodać ubite na sztywno białka. Przełożyć gotową masę do natłuszczonej blachy (u mnie tortownica o średnicy 24cm).

masa serowa:
  • 700 g tłustego twarogu podwójnie zmielonego
  • 80g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 budyniu śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
               Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Połączyć z serem, budyniem i proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć masę serową na masę makową. Piec w temp. 160st. C przez około 1,5godz (nie do suchego patyczka, wierzch będzie ścięty ale galaretowaty). Wystudzić, najlepiej całą noc w lodówce.

13 komentarzy:

  1. o proszę jak to można rozwiązać dylemat 'sernik czy makowiec?' :P

    OdpowiedzUsuń
  2. woooowwww ale pięknie wygląda:D Ola ma rację, super opcja dla mało zdecydowanych:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mak i ser, nie dość że prezentuje się świetnie , to jeszcze lepiej smakuje w tym połączeniu;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię połączenie sera i maku w ciachach. Przepis idealny na Boże Narodzenie. Zachowuję do wypróbowania:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, połączenie idealne - wygląda super, smakuje pewnie też ;)
    Mam nadzieje, że uda mi się kiedyś wypróbować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłem nigdy takiego połączenia, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ciacho,jedno z najlepszych,wygląda obłędnie:)zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ser i mak, to pyszne połączenie ! Wygląda pięknie i bardzo kusząco ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jakoś do sernika z makiem przekonać się nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A dlaczego dodaje się kisiel do masy makowej? co to daje ??

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)