piątek, 14 września 2012

Sernik ze śliwką - odchudzony

             To rodzaj białego sernika, bez spodu, bez tłuszczu. Nie należy on do tych wykwintnych czy eleganckich, to raczej rodzaj codziennego deseru, tym bardziej, że wykonanie masy serowej to po prostu wymieszanie składników. Jednak jego smak niczym nie ustępuje tym, którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Owoce oczywiście mogą być dowolne, na koniec kawałki sernika podawałam ze śliwkami usmażonymi na minimalnej ilości wody, bez dodatku cukru. Pycha:)
                Przy okazji chciałabym przypomnieć, że od niedawna jestem na FB gdzie serdecznie zapraszam:)


Przepis na tortownicę o średnicy 20cm. U mnie było to naczynie żaroodporne.

Składniki:

  • 500g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru (dałam 1/2)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • owoce - u mnie śliwki

              Wszystkie składniki na masę serową wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć  masę serową do natłuszczonej foremki, ułożyć owoce (śliwki nacięciem w górę) i piec w temp. 180st. C około 60min. 
              Udekorować wg uznania.

Smacznego:)


7 komentarzy:

  1. O, zapisuję ten przepis :) Lubię całkiem odchudzone wypieki, ale tylko, jeśli wyglądają zachęcająco i jestem przekonana o smaku. U Ciebie zdecydowanie tak jest..

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda z tą górką owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wooowwww to nie prawda, że serniczek jest nieelegancki, bo jest wyśmienity:D ja takie serniki piekę kiedy mam mało czasu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och jak bajecznie wygląda, pysznie i pięknie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam taki sernik. u mnie figuruje jako śniadaniowy, taki na co dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, właśnie to taki śniadaniowy serniczek:)

      Usuń
  6. obłęd! *_* nie dość, że sernik to moje ulubione ciasto, to jeszcze nieziemsko apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)