To rodzaj białego sernika, bez spodu, bez tłuszczu. Nie należy on do tych wykwintnych czy eleganckich, to raczej rodzaj codziennego deseru, tym bardziej, że wykonanie masy serowej to po prostu wymieszanie składników. Jednak jego smak niczym nie ustępuje tym, którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Owoce oczywiście mogą być dowolne, na koniec kawałki sernika podawałam ze śliwkami usmażonymi na minimalnej ilości wody, bez dodatku cukru. Pycha:)
Przy okazji chciałabym przypomnieć, że od niedawna jestem na FB gdzie serdecznie zapraszam:)
Przy okazji chciałabym przypomnieć, że od niedawna jestem na FB gdzie serdecznie zapraszam:)
Przepis na tortownicę o średnicy 20cm. U mnie było to naczynie żaroodporne.
Składniki:
- 500g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru (dałam 1/2)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- owoce - u mnie śliwki
Wszystkie składniki na masę serową wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć masę serową do natłuszczonej foremki, ułożyć owoce (śliwki nacięciem w górę) i piec w temp. 180st. C około 60min.
Udekorować wg uznania.
O, zapisuję ten przepis :) Lubię całkiem odchudzone wypieki, ale tylko, jeśli wyglądają zachęcająco i jestem przekonana o smaku. U Ciebie zdecydowanie tak jest..
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda z tą górką owoców :)
OdpowiedzUsuńwooowwww to nie prawda, że serniczek jest nieelegancki, bo jest wyśmienity:D ja takie serniki piekę kiedy mam mało czasu;)
OdpowiedzUsuńOch jak bajecznie wygląda, pysznie i pięknie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki sernik. u mnie figuruje jako śniadaniowy, taki na co dzień :)
OdpowiedzUsuńO tak, właśnie to taki śniadaniowy serniczek:)
Usuńobłęd! *_* nie dość, że sernik to moje ulubione ciasto, to jeszcze nieziemsko apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń