niedziela, 30 września 2012

Mini pavlova

            Wersja mini klasycznego deseru, który prezentowałam tu. Do przygotowywania bezy podchodzę z lekkim stresem, gdyż nie zawsze wychodzą takie jakie sobie wymarzę. Ale nie ma co się zniechęcać, bo gdy się powiedzie, deser nie ma sobie równych.
               Te spody wyszły bardzo smaczne, z dodatkiem bitej śmietany i owoców idealne:)


Składniki na 14 spodów:
  • 8 białek
  • 400g cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 500ml śmietany kremówki
  • owoce

Piekarnik nagrzać do 180st. C.

             Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru, gdy się ubiją połączyć ze skrobią i octem. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 10cm (np. od większego kubka). Na okręgi wyłożyć ubite białka i równomiernie rozłożyć.
             Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180st. C i po chwili zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec 40-50min. Studzić w zamkniętym piekarniku.
               Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ponakładać na blaty z bezy, ułożyć owoce.

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. Piękna jest! Jak ten poranek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezowe spody wyszly idealne! Zero pekniec. Piekne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia i super deser :-)
    Też kiedyś podobną popełniłam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. z kwaskowatymi pestkami granatu na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna wyszła :) Lubię Pavlovą, ale dużo tego zjeść nie daje rady ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest to co uwielbiam w każdej ilości:D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)