Bardzo ciekawy przepis, ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciemne od melasy. W smaku podobne do piernika. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Z podanych ilości wychodzi mała forma ciasta.
Źródło: Moje wypieki
Składniki:
- 145 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajkor
- 125 ml mleka
- 60 g masła
- 120 g melasy
Masło i melasę umieścić w rondlu i podgrzać, aż masło się roztopi. Nie gotować.
Pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu i wymieszać. Powoli dodawać ciepłą masę i szybko mieszać (można użyć miksera). Przełożyć do natłuszczonej formy (14x21) i piec w temp. 180st. C przez około 50min do 'suchego patyczka'.
Ale mi się podoba ten przepis. Taki jesienny, słodki, cynamonowy. Zapisuję do zrobienia, ot co.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
i kasztany jako idealne tło :-)
OdpowiedzUsuńkasztan prawie serduszko, a ciasto wygląda bajecznie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana :)
jak widzę napis "wilgotne ciasto" od razu mam na takie ochotę...
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością nominuję Twoje propozycje do nagrody Versatile Blogger.
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy, jeśli masz ochotę.
Prawie czuję jak mi pachnie cynamonem przez monitor :)
OdpowiedzUsuńwygląda na idealnie mokre i wilgotne. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglada to ciasto i faktycznie blyskawicznie sie je robi (to lubimy!), tylko tak mysle, czy mozna melasa zastapic caly cukier w przepisie? A druga sprawa proszek do pieczenia i soda... Wlelibysmy tego uniknac. Mozna to na cos zamienic?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie wystarczy melasa ze słodkich dodatków, żałowałam,że tak nie zrobiłam. Jeśli chodzi o proszek i sodę to trudno mi powiedzieć czy można je zastąpić... Poszukam jakiś info. Ewentualnie czekam na podpowiedzi:)
UsuńProsto i przepysznie! Tak lubię! :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe korzenne smaki ! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń