niedziela, 23 września 2012

Wilgotne ciasto cynamonowe na melasie

                Bardzo ciekawy przepis, ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciemne od melasy. W smaku podobne do piernika. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Z podanych ilości wychodzi mała forma ciasta.




Źródło: Moje wypieki

Składniki:
  • 145 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajkor
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 120 g melasy

              Masło i melasę umieścić w rondlu i podgrzać, aż masło się roztopi. Nie gotować.
           Pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu i wymieszać. Powoli dodawać ciepłą masę i szybko mieszać (można użyć miksera). Przełożyć do natłuszczonej formy (14x21) i piec w temp. 180st. C przez około 50min do 'suchego patyczka'. 

               Smacznego:)



11 komentarzy:

  1. Ale mi się podoba ten przepis. Taki jesienny, słodki, cynamonowy. Zapisuję do zrobienia, ot co.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i kasztany jako idealne tło :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kasztan prawie serduszko, a ciasto wygląda bajecznie ;)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak widzę napis "wilgotne ciasto" od razu mam na takie ochotę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością nominuję Twoje propozycje do nagrody Versatile Blogger.
    Zapraszam do zabawy, jeśli masz ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawie czuję jak mi pachnie cynamonem przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda na idealnie mokre i wilgotne. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie wyglada to ciasto i faktycznie blyskawicznie sie je robi (to lubimy!), tylko tak mysle, czy mozna melasa zastapic caly cukier w przepisie? A druga sprawa proszek do pieczenia i soda... Wlelibysmy tego uniknac. Mozna to na cos zamienic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie wystarczy melasa ze słodkich dodatków, żałowałam,że tak nie zrobiłam. Jeśli chodzi o proszek i sodę to trudno mi powiedzieć czy można je zastąpić... Poszukam jakiś info. Ewentualnie czekam na podpowiedzi:)

      Usuń
  9. Prosto i przepysznie! Tak lubię! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe korzenne smaki ! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)