piątek, 21 września 2012

Beza Pavlova

                 Lato już się kończy, a u mnie dopiero teraz ten pyszny owocowy deser. Cóż za niekonsekwencja na tym moim blogu...
            To było moje drugie podejście do bezy. Pierwsze niezbyt udane, ale to z mojej winy:/ Dziś prezentuję piękną i pyszną bezę z bitą śmietaną i owocami. Wspaniały deser i mimo prostoty, efektowny i bardzo elegancki. Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson Na zawsze lato (tam propozycja na białą bezę z marakują). Polecam bardzo bardzo!


Składniki:
  • 4 białka
  • 180g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • owoce
Piekarnik rozgrzać do 180st. C. 

             Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru, skrobię i ocet. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować koło średnicy około 20-22cm (może być od talerza lub tortownicy). Na okrąg wyłożyć ubite białka i równomiernie rozłożyć.
            Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180st. C i po chwili zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec godzinę i kwadrans. Studzić w piekarniku. 
            Wystudzoną bezę ułożyć na talerzu (może być dnem do góry), wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami. Wspaniały deser gotowy:)

Smacznego:)


20 komentarzy:

  1. Uwielbiam pavlovą, robiłam ją całe lato i niestety nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam! Tak mało roboty a znakomicie się prezentuje. I zdecydowanie wolę z owocami leśnymi, malinami - żeby tą słodycz przełamywało coś kwaskowatego (marakuja i inne owoce egzotyczne zupełnie mi do Pavlovej nie pasują...).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mi też jakoś bardziej owoce kwaskowate pasują:)

      Usuń
  3. A ja mam pavlovą w planach na jutro:-). Twoj wygląda przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) W takim razie czekam na Twoją relację na blogu:)

      Usuń
  4. wygląda przepięknie:) gratuluje takiego wypieku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam taką ostatnio! cud miód i orzeszki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czeka na mnie to wykonanie na urodziny syna. Specjalnie owoce pomroziłam. Już niedługo też to zrobię. Nie mogę się doczekać. Twoja piękna.

    OdpowiedzUsuń
  7. extra wyszła! też robiłam taką i zrobiła furorę

    OdpowiedzUsuń
  8. Och pyszny deser, wyszła idealnie, pogratulować ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wczoraj gadałam z koleżanką na temat ciast bezowych i doszłyśmy do wniosku, że musimy koneicznie na dniach zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boje się Pavlovej jak ognia, "zazdraszczam", że tak pięknie Ci się udała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo się do niej przymierzałam, ale teraz wiem, ze warto i nie jest trudna:)

      Usuń
  11. Wow,piekna! Wiesz Aga,myslalam,ze ona trudniejsza w wykonaniu! :) Tylko maliny wczoraj wsunelam z Jonim :) EH... Cos wymysle. Skorzystam z tego przepisu. A mialam robic blok czekoladowy jutro,a tu masz...beza :) / ewel

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja maliny mam i weekend się zaczyna :) Znaczy pavlova będzie. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jest za późno! A wygląda super!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie :)! Piękna beza :) - muszę to podkreślić, ponieważ ja mam problem z bezą, nigdy mi się nie udała. Ale nie poddam się :D, będę próbować do bólu ;).

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda super:) my robiliśmy raz i prawdopodobnie przez nasz piekarnik opadła biedaczka;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna beza :) Też kiedyś robiłem z przepisu Nigelli i wyszła świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)