piątek, 16 listopada 2012

Żytnie ciasto z jabłkami

              Nie spodziewałam się, że ciasto z samej mąki żytniej będzie takie smaczne i puszyste. Jabłka dodają wilgotności. Ciasto szybkie i proste, bez potrzeby używania miksera.
Inspiracja: MW




Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 50 g golden syrupu - klik (lub miodu)
  • 70 g cukru brązowego
  • 75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • płatki migdałów, do oprószenia
                Podgrzać maslo z syropem i cukrem do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy troszkę przestygnie dodać jajko, mleko i suche składniki. Wymieszać widelcem. Dodać jabłka, wymieszać. Przełożyć do małej keksówki (8x10cm), posypać płatkami i piec w temp 170st. C przez około 40-50 min do suchego patyczka. Studzić na kratce. 

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. na oko widać, że puszyste i wilgotne:) czyli takie jak uwielbiam:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Żytniego ciasta jeszcze nie jadłam! Wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)