Nie spodziewałam się, że ciasto z samej mąki żytniej będzie takie smaczne i puszyste. Jabłka dodają wilgotności. Ciasto szybkie i proste, bez potrzeby używania miksera.
Składniki:
- 1 średniej wielkości jabłko obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych migdałów
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 50 g golden syrupu - klik (lub miodu)
- 70 g cukru brązowego
- 75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
- 1 jajko, w temperaturze pokojowej
- płatki migdałów, do oprószenia
Podgrzać maslo z syropem i cukrem do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy troszkę przestygnie dodać jajko, mleko i suche składniki. Wymieszać widelcem. Dodać jabłka, wymieszać. Przełożyć do małej keksówki (8x10cm), posypać płatkami i piec w temp 170st. C przez około 40-50 min do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Smacznego:)
na oko widać, że puszyste i wilgotne:) czyli takie jak uwielbiam:D:D:D
OdpowiedzUsuńŻytniego ciasta jeszcze nie jadłam! Wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuń