Bardzo smaczne, delikatne i puszyste drożdżowe ślimaczki. Przygotowuje się je jak cynamonki, tyle że nadzienie inne - słodsze. Polecam bardzo!
Składniki:
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżek cukru
- 60g masła, roztopionego i ostudzonego
- 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz mleka.
Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie pozostałe
składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dokładnie, aż ciasto
przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
(u mnie trwało to około 1h).
Nadzienie:
- 30g masła, roztopionego
- 2 łyżki golden syropu (klik)
- spora garść orzechów włoskich
- jajko do posmarowania
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować masłem wymieszanym z syropem i posypać drobno posiekanymi orzechami. Zwinąć jak roladę. Pokroić na paseczki (około 1cm).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym
jajkiem. Bułeczki sporo rosną, trzeba to uwzględnić przy układaniu na blaszce. Piec w temp. 180st. C około 10-15min.
pyszne zawijańce :) cudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z orzechami włoskimi...tak sobie myślę,że można dodac trochę maku i wyjdą takie Ślimaczki świętomarcińskie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńmmm pszności:)
OdpowiedzUsuńja co dopiero swoje skończyłam, a już mam ochotę na twoje;)
wyglądają przepysznie! mogę jednego?:)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo:)
UsuńUrocze ślimaczki i tak pysznie wyglądają ! Piękne i smakowite serwujesz ciasteczka ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:)
UsuńFajny pomysł na nadzienie z orzechów :) Tylko ja bym użył laskowych, bo za włoskimi nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńTakie ślimaczki są tez przepyszne z cynamonowym nadzieniem ;)
OdpowiedzUsuń