czwartek, 15 listopada 2012

Ślimaczki z orzechami

                Bardzo smaczne, delikatne i puszyste drożdżowe ślimaczki. Przygotowuje się je jak cynamonki, tyle że nadzienie inne - słodsze. Polecam bardzo!


Składniki:
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżek cukru
  • 60g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 20g świeżych drożdży
  • szczypta soli



               Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h). 
Nadzienie:
  • 30g masła, roztopionego
  • 2 łyżki golden syropu (klik)
  • spora garść orzechów włoskich
  • jajko do posmarowania

              Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować masłem wymieszanym z syropem i posypać drobno posiekanymi orzechami. Zwinąć jak roladę. Pokroić na paseczki (około 1cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Bułeczki sporo rosną, trzeba to uwzględnić przy układaniu na blaszce. Piec w temp. 180st. C około 10-15min.

10 komentarzy:

  1. pyszne zawijańce :) cudnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko z orzechami włoskimi...tak sobie myślę,że można dodac trochę maku i wyjdą takie Ślimaczki świętomarcińskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pszności:)
    ja co dopiero swoje skończyłam, a już mam ochotę na twoje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie! mogę jednego?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze ślimaczki i tak pysznie wyglądają ! Piękne i smakowite serwujesz ciasteczka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na nadzienie z orzechów :) Tylko ja bym użył laskowych, bo za włoskimi nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ślimaczki są tez przepyszne z cynamonowym nadzieniem ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)