wtorek, 6 listopada 2012

Pure z dyni

              

            Pure z dyni w słoiku przyda się gdy zimą nabierzemy ochoty na zupę, ciasto, placki lub cokolwiek z dyni. Przygotowanie tego przetworu jest bardzo proste. Wystarczy dynię pokroić na mniejsze kawałki (ja od razu je obrałam choć można zrobić to po upieczeniu) i upiec w piekarniku w temp 180st. C przez około 45 minut. Dobrze upieczona będzie gdy nóż włożony w nią, będzie wchodził gładko jak w masło. Lekko przestudzić i zmiksować na papkę. Jeśli jest zbyt dużo wody, dobrze ją odsączyć. Przełożyć śliczne pomarańczowe pure do słoiczków i pasteryzować. W tym celu na dnie garnka należy ułożyć szmatkę, na nią ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości  i zagotować Gotować na małym ogniu przez około 20min. 
Gotowe:)

3 komentarze:

  1. dynia rządzi, zdecydowanie :) ja sama robiłam takie puree do słoików, bo przecież człowiek tego nie przerobi, a teraz sezon na dynie i naprawdę można poszaleć z przetworami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie kupiłam 3 przepiękne dynie Hokkaido. Uwielbiam zupę z dyni i w tym roku nie odpuszczę, żeby sobie nie zawekować. Niestety szukając w sieci, trafiłam na sporo wpisów, że puree z dyni w słoikach łatwo się psuje, bo dynia ma z natury bardzo niskie pH. Aga, powiedz, czy Twoja przetrwała? kamilla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wytrwała zbyt długo:( ale część tego pure zamroziłam i to okazał się dobry sposób na przechowanie.

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)