piątek, 30 listopada 2012

3 BIT

              Rewelacyjne ciasto bez pieczenia! Polecam, jest mocno słodkie i łatwe w wykonaniu.



Blacha 20x20 (lub większa, wtedy odpowiednio zwiększyć ilość składników)

Składniki:
  • 350g herbatników typu petit beurre
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szk cukru
  • 90g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 350ml śmietany kremówki + 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 50 g startel gorzkiej czekolady  do oprószenia
                Formę wyłożyć pierwszą warstwą herbatników, na to wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. 
                Przygotować budyń.  Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i masłem, pozostałą część zmiksować z jajkami, mąkami. Wlać miksturę do gorącego mleka. Szybko mieszając gotować około 1-2minuty. Lekko przestudzić, jeszcze ciepły budyń przełożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą ciastek. Wystudzić, owinąć folią i schłodzić w lodówce (by herbatniki dobrze zmiękły najlepiej chłodzić całą noc). Przed podaniem ubić śmietanę z cukrem na sztywno i przełożyć na herbatniki. Oprószyć startą czekoladą.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam ten batonik więc ciasto pewnie też mi zasmakuje!
    pozdrawiam,
    szana-banana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podobnie robię 3bita:)
    pyszny i taki słoodziutki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je!. Strach robić, od razu całe bedzie zjedzone;)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja rodzinka zawsze uwielbia to ciacho ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, słodkie,mniam :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, takie ciasta to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)