poniedziałek, 19 listopada 2012

Rogaliki krucho drożdżowe - świetne!

                   Bardzo polecam ten przepis, bo rogaliki wyszły przepyszne. Delikatne, pulchne i lekko kruche. Przepis świetny, zapożyczony od Dorotuś z MW. Ciasto przygotowuje się wieczorem, przechowuje w lodówce, a rano wystarczy rozwałkować, wyciąć, zawinąć i upiec. Dom wypełnia zapach drożdżowego wypieku, a domownicy mogą od rana raczyć się ciepłymi pysznymi rogalikami:)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
  • 8 g cukru waniliowego

Nadzienie:
  • powidła lub dowolna marmolada 

                 Ze 100 ml  śmietany, cukru pudru, łyżki mąki i drożdży  przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż urośnie. 
                 Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, zagnieść jak kruszonkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę śmietany, zagnieść. Przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. 
                 Wyciągnąć schłodzone ciasto, krótko wyrobić i podzielić na kilka części. Każdą cienko (około 4 mm) rozwałkować, wyciąć koło (od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części i na każdy 'trójkąt' nałożyć około pół łyżeczki powideł. Zawijać w kierunku wierzchołka, by powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszły mi dwie pełne piekarnikowe blachy rogalików. Piec w temp. 190 st. C około 15-20 min do zarumienienia. Jeszcze gorące polukrować (cukier puder wymieszany z niewielką ilością wrzątku).

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. prze apetyczne!:) i z całą pewnością wspaniałe w smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rogaliczki! Zrobiłam jakiś czas temu cały stos, ale zdjęć nie zdążyłam zrobić, bo wszyscy się dorwali do jedzenia ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z lukrem i powidłami zawsze znakomite i przepyszne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze rogaliki świata!!! Cieplutkie do kawki pasują jak Żwirek do Muchomorka:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)