Ponieważ ostatnio mam spory zapas dyni,wciąż szukam sposobów na jej wykorzystanie. Oto pierwsze ciasto z wykorzystaniem tego warzywa. Podobnie jak przy cukinii, dynia daje ciastu wilgotność i ciekawą strukturę. Pyszna pierzynka z mascarpone dopełnia całości :)
Inspiracja od Elficznej.
Składniki:
- 2 pure z dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 kostki masła - rozpuścić
Krem:
- serek mascarpone - 250g
- ok 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki masła
- łyżka soku z cytryny
Zmiksować jajka z cukrem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki (rozpuszczone i ostudzone masło na końcu). Przełożyć do natłuszczonej blachy (moja miała 20x20cm). Piec w temp. 180st. C przez około 1h do względnie suchego patyczka. W czasie pieczenia można przygotować krem. Ubić mascarpone z cukrem na gęstą i gładką masę, dodać stopione masło i sok z cytryny. Krem trzymać w lodówce do ostudzenia ciasta. Gdy już będzie chłodne przełożyć krem na ciasto i udekorować bakaliami.
Smacznego:)
właśnie szukałam dobrego przepisu na ciacho z dyni, bo mi taka malutka zalega w kuchni i znalazłam:) pycha
OdpowiedzUsuńta pierzynka - moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńSzukałam dobrego przepisu na ciasto z dyni to ten przepis idealnie się nadaję! dziękuję
OdpowiedzUsuńbuźka
Pyszne ciasto dyniowe, z taką pierzynką musi smakować rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń