Świetny i bardzo smaczny przepis! Bez zagniatania, mieszania, bez jajek, wystarczy wysypać składniki, zetrzeć masło, które zespoli całość i upiec:) Do przepisu przekonała mnie Karola, u której to ciasto spróbowałam (byłam zachwycona), a przepis z MW. Bardzo polecam!!!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek - obranych i startych
- odrobina cynamonu
- 170g zimnego masła
Suche składniki - mąkę, kaszę, cukier i proszek wymieszać i podzielić na 3 części. Tortownicę (średnica 22-23cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. 1/3 części suchej mieszanki wyłożyć do tortownicy, na to 1/2 część jabłek, posypane cynamonem. Na to kolejną część ciasta i znów jabłka z niewielką ilością cynamonu. Na koniec wyłożyć ostatnią część suchej mieszanki. Zetrzeć na wierzch zimne masło, które zespoli wszystkie warstwy podczas pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez około 60min.
uwielbiam to ciasto! jest boskie:) pierwszy raz jadłam tą szarlotkę ładnych parę lat temu u teściowej, byłam w szoku jak usłyszałam z czego została upieczona, a teraz przeszła do stałego naszego repertuaru domowego:)
OdpowiedzUsuńZrobię :)/ewel
OdpowiedzUsuńU mnie jest ona hitem :)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjna :)
Pozdrowienia Mikołajkowe :)