Wypieki z warzywami są niezwykle wilgotne i pozostają takie również kolejnego dnia. Te muffinki są bardzo smaczne, wilgotne i ślicznie pomarańczowe, jak dla mnie jedne z najlepszych na blogu:) Przepis jest już Wam znany, gdyż to lekko zmodyfikowany przepis na babeczki z cukinią.
Składniki:
- 1,5 szk mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szk oleju
- 1/2 szk jogurtu naturalnego
- 3/4 szk cukru
- 1 jajko
- 1 szk obranej i startej marchewki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 125g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru (można więcej)
- 1 łyżka stopionego masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W jednym pojemniku wymieszać wszystkie składniki suche, w drugim mokre (na razie bez marchewki i skórki pomarańczowej). Wszystkie składniki wymieszać do połączenia składników, dodać marchewkę i skórkę, wymieszać.
Nakładać masę do papilotek. Piec w temp. 180st C. przez 25-30
min. Wystudzić. Udekorować kremem z mascarpone zmiksowanego z pozostałymi składnikami kremu.
Smacznego:)
marchewkowe wypieki sa pyszne, a z nutką pomarańczy, to już z pewnością boskie:D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają ! Wesołych i zdrowych Swiąt oraz Do Siego Roku !!!
OdpowiedzUsuń