środa, 12 grudnia 2012

Łagodne aromatyczne curry - kurczak mughlai

                Bardzo aromatyczne i pyszne łagodne curry z kurczaka, przepis pochodzi z  programu Nigella Ucztuje z odcinka Korzennie. Składników jest sporo i potrzeba poświęcić mu troszkę czasu, jednak przygotowuje się bardzo prosto i przyjemnie. Polecam bardzo! Warto wypróbować:)




Składniki:
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1-1,2 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części 

  • 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego Chili
  • 4 łyżki stołowe mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki wody 

  •  2 cebule, posiekane
  • 5 ziaren kardamonu (nasionka z roztłuczonych ziarenek)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki  
  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 250ml bulionu z kury
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżeczka garam masala 
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych do przybrania


             Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka z obu stron w kilku turach. Odstawić. Na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę z kardamonem, cynamonem, liśćmi laurowymi i goździkami, aż wszystko nabierze koloru.
         Imbir, czosnek, kumin, kolendrę i chilli zmiksować. Dodać mielone migdały i wodę, ponownie zmiksować. Mieszankę dodać do cebuli i zagotować. Mieszając dodać jogurt by powstał gęsty sos, następnie bulion, kremówkę i rodzynki. Do sosu przełożyć kurczaka i posypać przyprawą garam masala, cukrem i solą. Przykryć i gotować około 20min, aż mięso będzie bardzo miękkie. Odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem podgrzać i posypać migdałami. Najlepsze odgrzane na drugi dzień gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.

               Podawać z ryżem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. fantastyczny pomysł z tymi migdałami, rodzynkami i kremówką:) to musiało smakować bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham hinduską kuchnię i połączenie tych przypraw, cudownie pachnie i rozgrzewa. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm jakiś konkret dla takich mięsożerców jak ja :P

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)