Bardzo aromatyczne i pyszne łagodne curry z kurczaka, przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje z odcinka Korzennie. Składników jest sporo i potrzeba poświęcić mu troszkę czasu, jednak przygotowuje się bardzo prosto i przyjemnie. Polecam bardzo! Warto wypróbować:)
Składniki:
- 1/4 szklanki oleju
- 1-1,2 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części
- 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
- 4 ząbki czosnku, obrane
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego Chili
- 4 łyżki stołowe mielonych migdałów
- 1/2 szklanki wody
- 2 cebule, posiekane
- 5 ziaren kardamonu (nasionka z roztłuczonych ziarenek)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- 250 ml greckiego jogurtu
- 250ml bulionu z kury
- 125 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki płatków migdałowych do przybrania
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka z obu stron w kilku turach. Odstawić. Na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę z kardamonem, cynamonem, liśćmi laurowymi i goździkami, aż wszystko nabierze koloru.
Imbir, czosnek, kumin, kolendrę i chilli zmiksować. Dodać mielone migdały i wodę, ponownie zmiksować. Mieszankę dodać do cebuli i zagotować. Mieszając dodać jogurt by powstał gęsty sos, następnie bulion, kremówkę i rodzynki. Do sosu przełożyć kurczaka i posypać przyprawą garam masala, cukrem i solą. Przykryć i gotować około 20min, aż mięso będzie bardzo miękkie. Odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem podgrzać i posypać migdałami. Najlepsze odgrzane na drugi dzień gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.
Podawać z ryżem. Smacznego!
Podawać z ryżem. Smacznego!
fantastyczny pomysł z tymi migdałami, rodzynkami i kremówką:) to musiało smakować bajecznie:)
OdpowiedzUsuńKocham hinduską kuchnię i połączenie tych przypraw, cudownie pachnie i rozgrzewa. Pysznie!
OdpowiedzUsuńHmmm jakiś konkret dla takich mięsożerców jak ja :P
OdpowiedzUsuńPyszne indyjskie smaki !
OdpowiedzUsuń