Od kilku dni mam w swojej kolekcji najnowszej książki Nigelli Lawson Nigellissima - włoskie inspiracje. Oczywistą sprawą był więc wypiek właśnie z przepisu z tej książki. Jako pierwsza powstała pyszna babka jogurtowa. Przepis świetny, nieskomplikowany, bez proszku do pieczenia a wyrasta pięknie. Uwaga autorki by babkę piec w formie z kominem, gdyż w tortownicy środek może się nie dopiec i powstanie zakalec.
Składniki:- 150g jogurtu naturalnego
- 150g oleju
- 3 jajka
- 200g cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii (klik)
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 175g mąki pszennej
- 100g skrobi ziemniaczanej (u mnie 75g skrobi kukurydzianej)
- cukier puder do oprószenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka osobno utrzeć z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewać olej, wanilię i skórkę cytrynową. Za pomocą gumowej łopatki wmieszać sypkie składniki (mąkę, skrobię) do gładkiej masy. Następnie wmieszać delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelać do foremki z kominem (średnica blaszki 22cm) i piec w temp. 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka (Jeśli foremka jest mniejsza, może być potrzeba wydłużenia czasu pieczenia). Wystudzić i przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepysznie wygląda ! Ciasta z jogurtem należą do moich ulubionych ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNigellissima oglądam z zacięciem! ulwiebiam Nigellę.
OdpowiedzUsuńi zapewne babka smakuje wybornie.
DZISIAJ UPIEKŁAM:) PRZEPYSZNA
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Niedługo wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie włożyłam do piekarnika i czekam na efekt
OdpowiedzUsuńPieklam to ciasto juz dwukrotnie i wciaz wychodzi mi zakalec.Za drugim razem pieklam 50min.
OdpowiedzUsuńi zakalec byl mniejszy ale byl...
Nie wiem co robie nie tak,mam piec z termoobiegiem,nagrzewam na termoobiegu lecz pieke grzalka gorna-dolna.Moge prosic o jakies rady?
Być może to przez blaszkę? Najlepiej by miała komin, wtedy ciasto będzie się piekło równomiernie.
Usuńmoja blaszka jest to forma na babkę z kominem,z cieniutkiego szkła,więc ma doskonałe
Usuńprzewodzenie ciepła...Zakalec wychodził w górnej części ciasta.Za drugim razem tylko
w jednej czesci,czy moze to byc wina nagrzewania z termoobiegiem?Moze powinnam nagrzewac
tylko z grzalkami?
Ja piekłam w całości z termoobiegiem i wyszło wszystko ok. Może w takim razie warto wypróbować bez wyłączania termoobiegu. Piekarniki są bardzo różne, dlatego niestety trzeba swój wyczuć.
UsuńJa upiekłam dzisiaj z następujących proporcji:
Usuń3 jajka
1 mały jogurt maturalny
1,5 kubeczka po jogurcie cukru
1,5 kubeczka po jogurcie mąki tortowej
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
eksperymentalnie dodałam po jednej łyżeczce od herbaty cukru waniliowego i proszku do pieczenia, nie dawałam żadnego tłuszczu
U mnie też zakalec.
OdpowiedzUsuńKorzystałam z funkcji do pieczenia ciasta.
Nigdy nie miałam zakalca
Niestety zakalec! Coś mi się zdaje że współczynnik olej/mąka nie styka bo z innych przepisów babka wychodziła super, a tu taki klops:(
OdpowiedzUsuńa Ja oglądałam program i nie było tam mąki pszennej ?
OdpowiedzUsuńPrzepis podany przeze mnie pochodzi z książki.
UsuńDzisiaj upieklam ta babke , jogurt i jajka byly w temperaturze pokojowej, foemka byla z kominem , niestety tez wyszedl zakalec, nie da sie jesc. Mam doskonaly piekarnik i inne wypieki zawsze wychodza.Olej byl wysokiej jakosci. Wielka szkoda bo chcialam do kawy w niedzielne popoludnie...
OdpowiedzUsuńDzisiaj rano oglądałam program wydaje mi się po składnikach, że z tym ciastem. Nie wiem czy coś przeoczyłam ze składników, ale wydaje mi się, że były następujące:
OdpowiedzUsuń1/ 3 jajka
2/ mały jogurt naturalny
3/ 2 kubeczki po jogurcie cukru
4/ 1 kubeczek po jogurcie mąki kukurydzianej
5/ otarta skórka z 1/2 cytryny
6/ ja dałam aromatu 1 niepełną łyżkę stołową (bo nie wiedziałam jak to policzyć na jakieś nakrętki)
piekłam 35min w temperaturze 180stopni w piekarniku na grzaniu góra i dół.
Ciasto wyszło mi PYCHOTKA bez żadnego zakalca :)