poniedziałek, 10 grudnia 2012

Beza z kremem cappucino i złotą polewą

                Beza to z pewnością bardzo wdzięczny deser.Wygląda elegancko i pięknie, do tego jest lekka i bardzo smaczna:) Kto jeszcze nie próbował samodzielnie upiec bezy powinien bezzwłocznie to nadrobić...


Składniki:

  • 4 białka
  • 170g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego octu

  • 300 ml śmietany kremówki + cukier puder
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wody
  • 2 łyżki golden syrup
  • 1/2 laski wanilii
  • do dekoracji: płatki migdałowe, starta czekolada
Piekarnik rozgrzać do 180st. C. 


             Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru, skrobię i ocet. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować koło średnicy około 20cm (może być od tortownicy). Na okrąg wyłożyć ubite białka i równomiernie rozłożyć.
            Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180st. C i po chwili zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec 1,5 godziny. Studzić w piekarniku. 
           Wystudzoną bezę ułożyć na talerzu, przygotować krem i polewę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem (opcjonalnie, do smaku). Na końcu wmieszać kawę i chwilę ubić. Wyłożyć na bezę. Posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami i startą czekoladą. Polać golden syropem wymieszanymi z ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii. 

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo kusząco. Krem z dodatkiem kawy idealnie pasuje do słodkiej bezy:)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. pychaaa!
    to musiało być boskie!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ależ musiała smakować!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe smaki, aż chciałoby się zjeść, a przy tym wygląda tak kusząco i przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. taka beza musi być przepyszna;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)