Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. Za pierwszym razem wyszedł mi dorodny zakalec. Jednak smak ciasta bardzo nam odpowiadał, dlatego przełknęłam porażkę i spróbowałam ponownie. Warto było!
Włożyłam w nie więcej serca... i wyciągnęłam wcześniej składniki, by były w temperaturze pokojowej. Inspiracja stąd.
Włożyłam w nie więcej serca... i wyciągnęłam wcześniej składniki, by były w temperaturze pokojowej. Inspiracja stąd.
- 0,5 kg mąki luksusowej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
- 350g rabarbaru pokrojonego w kostkę
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego - 16g
Białka oddzielić i ubić na sztywno, wciąż miksując dodawać cukier, następnie żółtka i potem olej. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mąkę połączoną z proszkiem i maślankę (jogurt). Wyłożyć do blachy (około 30x20).
Ułożyć owoce na cieście.
Kruszonka: wszystkie składniki zmiksować lub wyrobić między palcami. Ułożyć na owocach. Piec do suchego patyczka około 1 godz w temp. 180st. C. Wystudzić.
Ciasta z kruszonką uwielbiam. Jako dziecko zawsze wyjadałam kruszonkę z wierzchu;)
OdpowiedzUsuńBo kruszonka najlepsza:)
UsuńWstyd się przyznać ale ciasto rabarbarowe jadłam raz w życiu w dzieciństwie...zawsze myślałam, że ciasto z rabarbarem wymaga sporego nakładu pracy, sama nie wiem dlaczego ;)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam ♥ Pati
W takim razie zachęcam do wypróbowania:) Pierwszy raz wyszedł zakalec, ale to chyba wina zbyt zimnych jajek i maślanki.
UsuńTo dla mnie cenne wskazówki :) Jeszcze dzisiaj kupie rabarbar. Jeśli się uda to na pewno się pochwalę :)
UsuńMiłego dnia!
Wzajemnie, życzę powodzenia i miłego dnia:)
UsuńDziękuje :)
UsuńZrobiłam ale z ciasta na którym bazuje większość moich placków, tak dla pewności, że uda się za pierwszym razem. Efekt na moim blogu.
Ślicznie dziękuje za inspiracje :)
Pozdrawiam ♥ Pati
a u mnie rabarbar w lodówce leży i czeka na swoją kolej, a czasu jak zwykle brak
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na jakieś info z jego wykorzystania gdy czasu się trochę znajdzie:)
Usuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńUielbiam takie placki z każdymi owocami, no i ta kruszonka! :)
OdpowiedzUsuńJa też! Kruszonka zawsze dodaje smaku:)
UsuńWyśmienite smaki, pyszne ciasto !
OdpowiedzUsuńkocham ciasto na maślance:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam,że ja też:)
Usuńapetyczne! na jutro mam zaplanowane podobne :)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta też bardzo apetyczna:)
UsuńPiekę bardzo podobne ciasto, też ostatnio zrobiłam je z rabarbarem, jest przepyszne, muszę spróbować tej wersji z kruszonka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Widziałam, bardzo smakowite:)
UsuńWspaniale wygląda, takie puszyste z dużą ilością kruszonki i do tego jeszcze rabarbar...mniam... aż nabrałam ochoty na ciasto z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania z tego przepisu, naprawdę smaczne:)
UsuńGenialne zdjęcie. Gratuluje zarówno ciasta jak i fotki:)
OdpowiedzUsuńPiekę naprawdę rzadko ciasto z rabarbarem , ale tylko dlatego ,że w domu lubię je tylko ja :(
OdpowiedzUsuń