Są dni, gdy do kawy lub herbaty mam ochotę wyłącznie na herbatniki. Proste kruche ciasteczka. Tu z pomocą przyszedł przepis z książki Nigelli Na zawsze lato, gdzie znalazłam bardzo prosty przepis na herbatniki z prawdziwą wanilią. Wyszły pyszne! A że robi się je tak wyjątkowo szybko, będę wracała do tego przepisu. Bo to chyba najlepsze herbatniki jakie jadłam...
- 200g mąki tortowej
- 100g cukru pudru
- 100g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 200g bardzo miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- cukier do posypania (ja nie użyłam)
Wykonie
tych ciasteczek jest dziecinnie proste. Wystarczy malakser (z dwoma
ostrzami), choć oczywiście można to zrobić też ręcznie. Wszystkie suche
składniki wrzucić do pojemnika, zamieszać włączając na chwilę malakser.
Dodać masło i nasionka wanilii (aby je wydostać wystarczy przeciąć laskę
wzdłuż i przesunąć ostrzem noża wyciągając drobne nasionka) i zmiksować
na jednolitą masę. Przełóż ciasto na sporą blachę i rozłóż dociskając
wypukłą stroną łyżki. Potnij ciasto na wąskie kwadraty a za pomocą
widelca zrób dziurki w ciastkach. Piec w temp. 160st. C około 20-25min.
Po tym czasie ciasteczka będą wciąż blade i miękkie. Po wystygnięciu
można oprószyć cukrem.
Smacznego:)
Wyglądają na bardzo kruchutkie i delikatne!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście takie są, bardzo kruche ale i miękkie:)
Usuńwaniliowe piegi-bardzo mi się podoba to określenie
OdpowiedzUsuńwygladaja jak chleb hehe :) napewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń:) nie widziałam tego wcześniej, ale troszkę podobne... Za to w smaku nic wspólnego z chlebem nie mają:)
Usuń