środa, 9 maja 2012

Herbatniki z wanilowymi piegami

              Są dni, gdy do kawy lub herbaty mam ochotę wyłącznie na herbatniki. Proste kruche ciasteczka. Tu z pomocą przyszedł przepis z książki Nigelli Na zawsze lato, gdzie znalazłam bardzo prosty przepis na herbatniki z prawdziwą wanilią. Wyszły pyszne! A że robi się je tak wyjątkowo szybko, będę wracała do tego przepisu. Bo to chyba najlepsze herbatniki jakie jadłam...

Składniki:
  • 200g mąki tortowej
  • 100g cukru pudru
  • 100g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 200g bardzo miękkiego masła
  • 1 laska wanilii
  • cukier do posypania (ja nie użyłam)

            Wykonie tych ciasteczek jest dziecinnie proste. Wystarczy malakser (z dwoma ostrzami), choć oczywiście można to zrobić też ręcznie. Wszystkie suche składniki wrzucić do pojemnika, zamieszać włączając na chwilę malakser. Dodać masło i nasionka wanilii (aby je wydostać wystarczy przeciąć laskę wzdłuż i przesunąć ostrzem noża wyciągając drobne nasionka) i zmiksować na jednolitą masę. Przełóż ciasto na sporą blachę i rozłóż dociskając wypukłą stroną łyżki. Potnij ciasto na wąskie kwadraty a za pomocą widelca zrób dziurki w ciastkach. Piec w temp. 160st. C około 20-25min. Po tym czasie ciasteczka będą wciąż blade i miękkie. Po wystygnięciu można oprószyć cukrem.
            Smacznego:)





5 komentarzy:

  1. Wyglądają na bardzo kruchutkie i delikatne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście takie są, bardzo kruche ale i miękkie:)

      Usuń
  2. waniliowe piegi-bardzo mi się podoba to określenie

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaja jak chleb hehe :) napewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie widziałam tego wcześniej, ale troszkę podobne... Za to w smaku nic wspólnego z chlebem nie mają:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)