Apple pie to rodzaj szarlotki na kruchym cieście. Oczywiście użyta tu mąka pełnoziarnista zmienia trochę smak szarlotki na typowy dla tego rodzaju mąki, ale mi to wcale nie przeszkadza i ciasto jest bardzo smaczne. Przecież główną rolę pełnią w nim jabłka:)
- 270g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 110 masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka łyżeczek wody
- słoik jabłek do szarlotki (lub obrane i pokrojone jabłka lekko podsmażone)
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15min. Podzielić ciasto na dwie części, mniej więcej w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i ułożyć na dno i boki formy (u mnie było to okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy około 24cm). Ułożyć owoce i przykryć rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta. Po nakłuwać lub wyciąć niewielkie otworki by owoce mogły parować. Piec w temp. 180st. C około 40min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Podoba mi się taka zdrowsza wersja;)
OdpowiedzUsuńZ mąki pełnoziarnistej nie robiłam jeszcze jabłecznika, ani żadnego ciasta z jabłkami. A przyznaję, mam ochotę... :) Twoje wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na to aby deser był trochę zdrowszy!:) pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZdrowo, pysznie i fajnie podane:-)
OdpowiedzUsuńSmakowity pie :) I pięknie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńU mnie też niedawno choć w innej postaci:)
OdpowiedzUsuńJa też preferuje mąkę pełnoziarnistą, choć niestety mało używam w wypiekach, ale na pewno ciasta są mniej tuczące. Znakomita szarlotka, wygląda przepysznie z tymi domowymi jabłuszkami :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniale udekorowałaś górę :)!!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ogromna porcja smacznego jabłkowego ciacha. :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to moje ulubione ciasto:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię na moim blogu: http://mieszalniasmakow.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html