To rodzaj zwartego chleba, bardzo syty i smaczny. Polecam, piekę go dość często, robi się go błyskawicznie, pozostaje tylko poczekać na wyrośnięcie:)
Składniki:
- 500g mąki (400g pełnoziarnistej pszennej, 100g zwykłej pszennej)
- 50g otrąb pszennych
- 75g otrąb owsianych
- 1,5 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1 płaska łyżka soli
- 20g drożdży
- 1,5 szk letnie wody
- dodatki (u mnie dwie garście pestek dyni)
Połączyć suche składniki. Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać roztwór do suchych składników. Dokładnie połączyć składniki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5h. Po tym czasie przełożyć wyrośnięte ciasto do natłuszczonej formy i zostawić jeszcze około 30min pod przykryciem. Posmarować wierzch wodą i piec w temp. 200st. C około 45min. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze około 10-15min. Chleb jest upieczony, gdy wydaje pusty odgłos po stuknięciu łyżką w dno.
Samo zdrowie. I do tego jak prosto go zrobić;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Jak bez wyrabiania to coś dla mnie bo ostatnio zostałam bez miksera
OdpowiedzUsuńale prosty chlebek, a jaki piekny efekt końcowy!:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :) Chociaż muszę przyznać, że ja akurat lubię tę gimnastykę przy wyrabianiu ciasta ;)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, z chęcią poczęstuję się kromeczką :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie upiekłam jeszcze chleba, aż żałuję jak patrzę na takie piękne chlebki i muszę się w końcu za to zabrać:)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do wypróbowania tego przepisu, bardzo łatwy, a chlebek jest pyszny.
Usuńwygłąda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNo to pozostaje mi tylko biec do sklepu po siemię lniane :-) Mam tylko pytanie, w jakiej ilości go dodać?
OdpowiedzUsuń1,5 łyżki, już zaktualizowałam:)
Usuń