piątek, 24 sierpnia 2012

Tarta z kremem waniliowym z proszku i owocami

          Takie małe oszustwo przez ten gotowy krem, ale gonił mnie czas a w lodówce świeciło pustkami. Nie lubię używać gotowców, ale czasem tak jest po prostu szybciej. Dzień wcześniej upiekłam spód do tarty z innym zamysłem, ale z różnych względów nie udało się planu zrealizować.  Przede wszystkim okazało się, że czas uciekł zbyt szybko i niewiele go pozostało na przygotowanie deseru na wynos. I tak w ostatniej chwili powstała ta tarta. Smaczniutka:)
           Spód ciasta można przygotować dzień wcześniej, wtedy przygotowanie całego deseru to zaledwie chwilka. 



Składniki na spód:
  • 200g mąki
  • 100g masła 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru pudru
            Z podanych składników na spód zagnieść ciast. Odstawić do zamrażarki na 10min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Przykryć papierem do pieczenia, dociążyć (u mnie ciężarkiem jest sucha czerwona fasola). Piec w temp. 180st. C około 20min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiec jeszcze 10min.

Składniki do dekoracji:
  • 1/2 opakowania kremu do tortów Gellwe - tu waniliowy, ale lepszy byłby ajerkoniakowy
  • 150ml mleka
  • 50g masła
  • owoce
           Przygotować krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałożyć na ostudzony kruchy spód i dowolnie udekorować. U mnie były to nektarynki i borówki.

 Smacznego:)



8 komentarzy:

  1. ale smakowicie się prezentuje:) zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie przymierzam się do tarty :) wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. czy gotowy tort czy nie, tarta wyszła pierwsza klasa!:) smakowita

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Też w podobnych sytuacjach korzystam z gotowców ;)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty i chętnie bym Twojej spróbowała, chociaż faktycznie też nie lubię korzystać z gotowców ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wspaniale:) dużo owoców, mniam:D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)