poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Otrębowe ciasto z owocami - bez tłuszczu

            Smaczne, trochę bardziej wartościowe ciasto z owocami. Sposób przyrządzania podobny jak przy biszkopcie. Szybkie i niewymagające wielu składników. Jak dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dodam mniej cukru. Inspiracja od Doroty z Moich Wypieków.



Składniki:
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów pszennych (u mnie na pół z owsianymi)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g dowolnych owoców (dałam śliwki)

           Ubić pianę z białek mikserem, powoli dodawać cukier (łyżka po łyżce). Dodać żółtka i zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek i otręby. Dodać sypkie składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszać łopatką. Przełożyć do blaszki (moja 25x33cm) i ułożyć owoce. Piec w temp. 170st. C przez 35-40min.
            Smacznego:)



7 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na lekkie ciasto!:) na pewno zdrowsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na początku myślałem, że ma jakiś lukier na wierzchu, a to się taka skorupka między owocami zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) Dobrze zjeść takie zdrowe, lekkie ciasto. A śliwki to moje ulubione owoce, tak jak borówki, ostatnimi czasy. Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe i pyszne! Takie powinno być letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba powinnam zacząć robić ciasta tego typu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie wygląda mniam,mniam :]

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)