piątek, 7 lutego 2014

Chleb owsiany - rośnie tylko 30min

Przepis ten dostałam już dość dawno temu i nawet nie wiem dlaczego tak długo zabierałam się za upieczenie tego chleba. Może dlatego, że samo sformułowanie 'upieczenie chleba' kojarzy się z praco i czasochłonnym zajęciem. A tu okazuje się, że ten przepis jest właśnie dla tych, którym czasu i chęci do ciężkiej pracy brakuje. Bez wyrabiania, rośnie tylko 30 min, piecze się niecałą godzinę... Czyli w optymistycznej wersji można zdążyć przed śniadaniem:)


Składniki:


  • 25g drożdży świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • pół litra ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki nasion lnu


Wodę, drożdże, cukier i płatki połączyć i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Po tym czasie dodać mąkę, sól, siemię i wymieszać dokładnie widelcem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem, posmarować mlekiem i piec w temp. 180st C przez 45min, po tym czasie wyciągnąć z formy (moja ma 30x15cm - w mniejszej chlebek będzie wyższy) i piec jeszcze około 10min. 

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. pomysłowe zdjęcia z tą brzózką :]
    chlebek wydaje się naprawdę prosty, a wygląda kusząco :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy on jest z mąki pszennej czy owsianej?

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)