Przepis ten dostałam już dość dawno temu i nawet nie wiem dlaczego tak długo zabierałam się za upieczenie tego chleba. Może dlatego, że samo sformułowanie 'upieczenie chleba' kojarzy się z praco i czasochłonnym zajęciem. A tu okazuje się, że ten przepis jest właśnie dla tych, którym czasu i chęci do ciężkiej pracy brakuje. Bez wyrabiania, rośnie tylko 30 min, piecze się niecałą godzinę... Czyli w optymistycznej wersji można zdążyć przed śniadaniem:)
Składniki:
- 25g drożdży świeżych
- pół łyżeczki cukru
- 4 łyżki płatków owsianych
- pół litra ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 500g mąki pszennej
- 1,5 łyżki nasion lnu
Wodę, drożdże, cukier i płatki połączyć i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Po tym czasie dodać mąkę, sól, siemię i wymieszać dokładnie widelcem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem, posmarować mlekiem i piec w temp. 180st C przez 45min, po tym czasie wyciągnąć z formy (moja ma 30x15cm - w mniejszej chlebek będzie wyższy) i piec jeszcze około 10min.
Smacznego:)
pomysłowe zdjęcia z tą brzózką :]
OdpowiedzUsuńchlebek wydaje się naprawdę prosty, a wygląda kusząco :]
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńCzy on jest z mąki pszennej czy owsianej?
OdpowiedzUsuńpszennej
Usuń