piątek, 1 sierpnia 2014

Tarta cytrynowa z bezą (Lemon pie)

Chciałabym zacząć od przeproszenia czytelników bloga za brak nowych wpisów od bardzo dawna... Brakuje mi tego bardzo i jeśli uda mi się wrócić do regularnego blogowania będę zachwycona!

Dziś chcę zaprezentować cudowną cytrynową orzeźwiającą tartę z chrupiącą bezą! Bardzo lekkie i przyjemne ciasto, na pewno dla miłośników lemon curd:) choć nie tylko... Polecam na lato, choć trochę czasu niestety trzeba spędzić przy rozgrzanym piekarniku...




Inspiracja z kwestismaku.

Składniki na kruchy spód (forma Ø 28cm)
  • 270 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 150 g masła, zimnego
  • 1 żółtko + 1 łyżka śmietany lub jogurtu
  • 3-4 łyżki zimnej wody 
           Wszystkie składniki zagnieść, uformować gładką kulę i wstawić do lodówki na przynajmniej 1godzinę (ja przygotowałam ciasto dzień wcześniej i wyciągnęłam chwilę przed wałkowaniem). 
            Wyciągnąć, rozwałkować na szerokość formy do tarty z marginesem na boki. Przełożyć do posmarowanej masłem formy, obciąć nadmiar ciasta, nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć (np suchą fasolą) i wstawić do piekarnika. 
                     Piec w temp. 190st. przez 15 min. Zdjąć obciążenie, papier i dopiec około 13min.
Składniki na krem:

  • 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn) 
  • 60 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
  • 125 ml wody
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła 
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
                Sok z owoców przecedzić przez sitko, wlać do garnka razem z wodą, skórką cytryny, mąką i cukrem. Wymieszać i zagotować. Do gorącej masy dodać pokrojone masło, gdy się połączy dodać jajko i żółtka, energicznie mieszając. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić. 
                  Gdy spód będzie upieczony, a beza ubita, krem wyłożyć na spód.

Składniki na bezę:

  •  4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
                  Białka ubić na pianę, dodawać po łyżce cukru, na końcu mąkę ziemniaczaną cały czas miksując. Bezę wyłożyć na krem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160st. C i piec przez 30min. 

Schłodzić i podawać!
Smacznego:)


3 komentarze:

  1. Efekt wart jest każdej minuty spędzonej w okolicy piekarnika. Cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ cudnie wygląda:)
    bardzo lubię ciasta połączone z bezą, a tu na pewno kaśny smak cytrynu świetnie komponuje się ze słodyczą bezy :)

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzi za mną ostatnio beza, ale jakoś boję się za nią zabrać :) żeby nie zepsuć ....

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)