Składniki na 8 bułeczek:
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15g świeżych drożdży
Zrobić zaczyn z mleka, cukru, łyżki mąki i drożdży i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie składniki i zaczyn, wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić ciasto i ukształtować bułeczki, ułożyć na blaszce w odstępach około 1cm i ostawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż się zetkną. Posmarować bułeczki mlekiem lub jajkiem i piec w temp. 180st. C przez około 20-25 min. Można przykryć folią aluminiową by nie spiekły się za mocno.
Smacznego:)
fajniutkie:) i rzeczywiście wyglądają na mega puszyste:)
OdpowiedzUsuńDomowe ciepłe pieczywo jest zdecydowanie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki są zawsze smakowite, wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo domowej roboty:)
OdpowiedzUsuń