środa, 21 listopada 2012

Puszyste bułeczki

                     Bardzo puszyste i smaczne bułeczki. Równie smaczne kolejnego dnia. Polecam:)


Składniki na 8 bułeczek:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15g świeżych drożdży
                 Zrobić zaczyn z mleka, cukru, łyżki mąki i drożdży i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie składniki i zaczyn, wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić ciasto i ukształtować bułeczki, ułożyć na blaszce w odstępach około 1cm i ostawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż się zetkną. Posmarować bułeczki mlekiem lub jajkiem i piec w temp. 180st. C przez około 20-25 min. Można przykryć folią aluminiową by nie spiekły się za mocno. 

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. fajniutkie:) i rzeczywiście wyglądają na mega puszyste:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe ciepłe pieczywo jest zdecydowanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe bułeczki są zawsze smakowite, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)