piątek, 23 listopada 2012

Dyniowe muffinki z cynamonową skorupką

                  Bardzo smaczny wypiek z wykorzystaniem przygotowanego wcześniej pure z dyni.




Inspiracja: Gotowanie cieszy

Składniki:
  • 1 i 2/3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szkl maślanki 
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl pure z dyni (klik)
  •  1/3 szkl oleju

Cynamonowa skorupka:
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła stopionego
              Jak przy większości muffinek mieszamy składniki suche w jednym pojemniku, w drugim mokre. Łączymy wszystko razem i nakładamy do papilotek.Piec w temp. 190st. C przez około 20-25min. Wystudzić 10min. Następnie moczyć wierzch muffinek w maśle a następnie obtoczyć w mieszance cukrowo-piernikowej. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego:)
             

7 komentarzy:

  1. pieknie wygląda zapraszam po odbiór wyróżnienia ;) http://dosismakolyki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia i cynamon, mmm, pyszne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta skorupka świetny pomysł, a mam jeszcze zamrożone puree

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta cynamonowa skorupka musi być świetna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dyniowe muffinki, cynamonowa skorupka jest genialna, na pewno podprowadzę ten pomysł do jakichś muffinek :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)