Inspiracja: Gotowanie cieszy
Składniki:
- 1 i 2/3 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szkl maślanki
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 1 jajko
- 3/4 szkl pure z dyni (klik)
- 1/3 szkl oleju
Cynamonowa skorupka:
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła stopionego
Jak przy większości muffinek mieszamy składniki suche w jednym pojemniku, w drugim mokre. Łączymy wszystko razem i nakładamy do papilotek.Piec w temp. 190st. C przez około 20-25min. Wystudzić 10min. Następnie moczyć wierzch muffinek w maśle a następnie obtoczyć w mieszance cukrowo-piernikowej. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego:)
ale apetyczne!:)
OdpowiedzUsuńpieknie wygląda zapraszam po odbiór wyróżnienia ;) http://dosismakolyki.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńdynia i cynamon, mmm, pyszne muffinki :)
OdpowiedzUsuńta skorupka świetny pomysł, a mam jeszcze zamrożone puree
OdpowiedzUsuńMniam:)
OdpowiedzUsuńTa cynamonowa skorupka musi być świetna;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe muffinki, cynamonowa skorupka jest genialna, na pewno podprowadzę ten pomysł do jakichś muffinek :)
OdpowiedzUsuń