czwartek, 8 listopada 2012

Ciasto dyniowe pod białą pierzynką

              Ponieważ ostatnio mam spory zapas dyni,wciąż szukam sposobów na jej wykorzystanie. Oto pierwsze ciasto z wykorzystaniem tego warzywa. Podobnie jak przy cukinii, dynia daje ciastu wilgotność i ciekawą strukturę. Pyszna pierzynka z mascarpone dopełnia całości :)


Inspiracja od Elficznej.

Składniki:
  • 2 pure z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 kostki masła - rozpuścić

Krem:

  • serek mascarpone - 250g
  • ok 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny

                Zmiksować jajka z cukrem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki (rozpuszczone i ostudzone masło na końcu). Przełożyć do natłuszczonej blachy (moja miała 20x20cm). Piec w temp. 180st. C przez około 1h do względnie suchego patyczka. W czasie pieczenia można przygotować krem. Ubić mascarpone z cukrem na gęstą i gładką masę, dodać stopione masło i sok z cytryny. Krem trzymać w lodówce do ostudzenia ciasta. Gdy już będzie chłodne przełożyć krem na ciasto i udekorować bakaliami.
            
               Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. właśnie szukałam dobrego przepisu na ciacho z dyni, bo mi taka malutka zalega w kuchni i znalazłam:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. ta pierzynka - moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam dobrego przepisu na ciasto z dyni to ten przepis idealnie się nadaję! dziękuję
    buźka

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto dyniowe, z taką pierzynką musi smakować rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)