Letni i leniwy przepis. Idealny z sezonowymi owocami (choć wciąż nie wiem czy rabarbar to owoc czy warzywo). Leniwy bo nie wymaga prawie wcale wysiłku a idealnie sprawdza się do popołudniowej herbaty na balkonie lub jeśli ktoś ma więcej szczęścia w tej kwestii - na tarasie lub w ogrodzie:)
Przepis stąd.Składniki:
- kilka łodyg rabarbaru (4-5)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
- 200 g masła lub margaryny - stopione, ostudzone
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek - wymieszać. Wlać stopiony tłuszcz i delikatnie wmieszać. Ciasto będzie dość gęste. Blachę (23x35) wysmarować tłuszczem i opruszyć mąką. Przełożyć ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć rabarbar dociskając. Piec w temp. 170st. C przez około 40min. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
pycha, leniwy lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za Twój udział w akcji rabarbar;)!
oj zjadłabym taki placuszek z chęcią :)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń