środa, 5 czerwca 2013

Tort brownie z kremem orzechowym i orzeszkami

                   Tort przygotowałam z okazji rocznicy ślubu moich rodziców. Połączenie orzeszków i czekolady nie może się nie udać! Krem na pewno nie należy do tych lekkich przez co torciku nie można zjeść za dużo na raz, co można uznać za zaletę gdyż wystarczy na dłużej:) Nie jest to lekkie letnie ciasto, ale pogoda i temperatura też taka nie jest więc nic nie szkodzi:)
                 Przepis od Dorotki z Moich Wypieków.


Składniki brownie:
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 135 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 80 g mąki pszennej
           Masło roztopić na niewielkim ogniu, dodać czekoladę i stopić w maśle.Odstawić, przestudzić. 
Jajka roztrzepać z cukrem. Wlać czekoladę i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia.
Do natłuszczonej formy o średnicy 21cm przelać masę i wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez 25min.

Krem orzeszkowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gładkiego masła orzechowego (fistaszkowego)
              Składniki zmiksować na gładko.
              Ostudzone brownie przekroić na dwa blaty. Na pierwszy wyłożyć połowę kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem i posmarować resztą kremu.

Sos karmelowy:
  • 1/4 szklanki wody
  • 150 g cukru
  • 1/3  szklanki śmietany kremówki 30-36%
W płaskim rondelku umieścić wodę i cukier. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, i gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo - złoty. 
Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Mieszać, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do ostudzenia (sos zgęstnieje). 

Dodatkowo:
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
Orzeszki wysypać na suchą patelnię. Podprażyć, na średniej mocy palnika, do zrumienienia orzeszków, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.

Przygotowane ciasto posypać podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Polać sosem karmelowym. 
Nie ma konieczności przechowywania ciasta w lodówce.

Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. o ranyyyyyy! toż to niebo w gębie:) czytasz mi w myślach, bo od kilku dni chodzi za mną mocno czekoladowe, właśnie brownie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak wielki ciągnący się baton snikres:D Tort wyszedł Ci obłędny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. W fazie uzależnienia od snikersów muszę powiedzieć - ten tort to istny obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik wygląda rewelacyjnie! Rodzice musieli być bardzo zadowoleni :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego dla rodziców, musieli sie bardzo ucieszyć z takiego tortu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, wygląda naprawdę imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super tort! Wszystkiego najlepszego dla rodziców :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)