piątek, 26 lipca 2013

Shortbred - klasyczny

Czy może być łatwiejszy sposób na kruche ciastka? Te szkockie ciasteczka to idealne rozwiązanie dla zabieganych łasuchów. Gotowe są już w 30min, choć oczywiście lepiej gdy zdążą przestygnąć, co niestety u nas nie zawsze się udaje:)
Proste kruche to jedne z moich ulubionych ciastek, a przypomniałam sobie o tym przepisie gdy dostałam paczuszkę oryginalnych shortbred od mojego brata i bratowej po ich powrocie ze Szkocji. Dziękuję:)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 220g dobrego masła
  • można dodać skórkę cytrynową

Wszystkie składniki szybko zagnieść, wysypać do posmarowanej blaszki (około 30x20cm) i ugnieść palcami by całe dno wypełnić ciastem. Ubić dłonią, posypać cukrem i nakłuć widelcem. Piec w temp. 200st. C przez około 25min. Po przestygnięciu pokroić na prostokąty.

Smacznego:))

3 komentarze:

Miło mi, że tu zaglądasz:)