piątek, 23 sierpnia 2013

Tarta jabłkowa

                   Bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Z powodzeniem zastąpi jabłecznik na kruchym spodzie. Bardzo polecam:) Oparłam się na przepisie z Moich Wypieków, trochę zmieniłam wg moich zasobów.


Składniki na ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 55 g cukru
  • 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki szybko zagnieść, jeśli będzie taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki na około 15-30min. 

Wypełnienie jabłkowe:
  • 5-7 sporych jabłek, obranych i pokrojonych
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

 Masło stopić na patelni, przełożyć do niego jabłka, dodać cynamon, cukier, sok z cytryny i krótko podsmażyć. Lekko przestudzić

Ciasto (zmrożone) podzielić na dwie nierówne części, większą część rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 20cm wysmarowanej masłem. Oblepić ciastem dno i boki. Nakłuć kilka razy, posypać bułką tartą. Na dno ciasta wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i przełożyć na wierzch. Połączyć boki. Nakłuć, lub wyciąć wzorki. Piec w temp. 180st. C przez 45min. 
Wystudzić, posypać cukrem pudrem. 

Smacznego:)








7 komentarzy:

  1. mniammm jak ja kocham takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam niedawno podobną tartę. Pyszna klasyka! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kobieto, już się bałam, że Cię porwali. Cieszę się, że jesteś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i dobrze, twardym trzeba być. Publikuj kochana dalej. To najlepszy blog o pieczeniu jaki znam i zawsze wszystkie przepisy mi wychodzą. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję, bardzo miło przeczytać coś takiego:)

      Usuń
  4. Abolutne "must have" każdej jesieni:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)