Bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Z powodzeniem zastąpi jabłecznik na kruchym spodzie. Bardzo polecam:) Oparłam się na przepisie z Moich Wypieków, trochę zmieniłam wg moich zasobów.
Składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 55 g cukru
- 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki szybko zagnieść, jeśli będzie taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażarki na około 15-30min.
Wypełnienie jabłkowe:
- 5-7 sporych jabłek, obranych i pokrojonych
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
Masło stopić na patelni, przełożyć do niego jabłka, dodać cynamon, cukier, sok z cytryny i krótko podsmażyć. Lekko przestudzić
Ciasto (zmrożone) podzielić na dwie nierówne części, większą część rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 20cm wysmarowanej masłem. Oblepić ciastem dno i boki. Nakłuć kilka razy, posypać bułką tartą. Na dno ciasta wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i przełożyć na wierzch. Połączyć boki. Nakłuć, lub wyciąć wzorki. Piec w temp. 180st. C przez 45min.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
mniammm jak ja kocham takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno podobną tartę. Pyszna klasyka! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKobieto, już się bałam, że Cię porwali. Cieszę się, że jesteś...
OdpowiedzUsuńNie dałam się:)
UsuńNo i dobrze, twardym trzeba być. Publikuj kochana dalej. To najlepszy blog o pieczeniu jaki znam i zawsze wszystkie przepisy mi wychodzą. Pozdrawiam
UsuńDziękuję, bardzo miło przeczytać coś takiego:)
UsuńAbolutne "must have" każdej jesieni:)
OdpowiedzUsuń