piątek, 30 sierpnia 2013

Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi

To chyba najprostszy sposób na pyszny sernik na zimno! Od lat stosowany przez moją mamę i brata:)
Polecam bo jest naprawdę pyszny!


Składniki:
  • 1 małe opakowanie biszkoptów
  • 1kg sera o smaku waniliowym z wiaderka (Delfiko)
  • 1 galaretka cytrynowa - do masy serowej
  • 1 galaretka do owoców, u mnie o smaku owoców leśnych
  • 250g borówek amerykańskich
  • garść czerwonej porzeczki (mogą być maliny)

            Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5szkl gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić. Galaretkę do owoców rozpuścić w 1 i 3/4 szkl gorącej wody i odstawić. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć biszkoptami. Gdy galaretka cytrynowa przestygnie połączyć ją dokładnie z masą serową. Wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Gdy trochę stężeje ułożyć owoce. Zalać tężejącą (ważne by już była trochę ścięta) galaretką owocową. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Najbardziej urzeka mnie ten owocowy wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj jak ja lubię serniczki:) ten wygląd idealnie:) mniamm

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)