poniedziałek, 14 stycznia 2013

Trufla czekoladowa

               Bardzo czekoladowa i rozpływająca się w ustach wielka trufla. Nie zawiera mąki więc nadaje się dla osób, które jej nie tolerują. Zapraszam:)


Źródło: MW

Składniki:
  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • 200 g gorzkiej czekolady - posiekanej
  • 150 g masła
  • 4 duże jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • szczypta soli
              Część cukru (około 60g) i wodę podgrzać w garnku. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać do dokładnego roztopienia i połączenia wszystkich składników.  Powstanie błyszcząca czekoladowa masa. 
               Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Zmiksować z żółtkami. Do puszystej masy dodać masę czekoladową i delikatnie, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. o średnicy 20cm. Pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy z wierzchu obłożyć dokładnie folią aluminiową. Włożyć tortownicę do większej blachy, do niej nalać wrzątku do 2/3 wysokości tortownicy z ciastem. Piec w temp. 180st. C przez około 30-35min.Wyciągnąć, po wystudzeniu chłodzić w lodówce.

Smacznego:) 




18 komentarzy:

  1. matko, na samą myśl.. trufla zaczynam się ślinić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam dokładnie to samo! a jak zobaczyłam na zdjęciu to już nie mogę się powstrzymać!

      Usuń
  2. śliczna, w sam raz do mojej pysznej herbatki, którą właśnie sobie zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojejciu, ależ to musi smakować...

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowa pokusa! Bardzo smakowita! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba bym cala od razu zjadla ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał, wygląda bosko! Czekoladowe niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to ciasto jest bardzo podobne do 'Czekoladowej chmurki' Nigelli :p gdy byłam w liceum miałam straszną fazę na to ciasto i piekłam je co weekend :D jest przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem możliwe, że autorka przepisu wzorowała się właśnie na przepisie Nigelli. Poszukam i wypróbuję tą chmurkę:)

      Usuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne i bardzo apetyczne
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam truflowe smakołyki, ten jest gigantyczny:-). Dziękuję za odwiedziny:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow! ale duża trufla! :) ja ostatnio robiłam, ale malutkie. okrągłe. Twoja wygląda bardzo zachęcająco! pozdrawiam! Asia

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)