poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kruche ciasteczka cynamonowe

                  Czasem gdy przychodzi ochota na coś słodkiego do popołudniowej herbaty, pierwszą myślą jaka się wtedy pojawia jest myśl o kruchych ciasteczkach. A że mamy zimę za oknem to przyda się też coś dodatkowego do rozgrzania, czyli cynamon...


Składniki:
  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)
                  Wszystkie składniki zagnieść, uformować gładką kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30min. Po tym czasie rozwałkować ciasto  grubości około 5mm (podsypując mąką). Wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. przez około 12min. Wystudzić. Można udekorować roztopioną mleczną czekoladą. 

Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Świetne ciacha, właśnie jednego mi brakuje do kawki którą piję:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne ciasteczka i uroczo wyglądają ! Ja też z chęcią do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę piękne i pewnie bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak cudnie wyglądają. Na pewno bardzo delikatne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pięknie pachną cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie ładne:) takie robiłam na Boże Narodzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja uwielbiam takie kruche ciasteczka :)
    widzę, że cynamon u wszystkich rządzi :D

    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne i ślicznie podane:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)