czwartek, 23 maja 2013

Lekki sernik z musem czekoladowym (z wodą)

                 Jak stworzyć pyszny mus czekoladowy z minimalnej ilości składników? Oto sposób! Wystarczy czekolada i woda. Sposób przygotowania poniżej. Pyszny mus stał się świetnym uzupełnieniem lżejszej wersji sernika. Choć z czekoladowym musem i czekoladowym spodem nie był on już taki lekki jak zamierzyłam:) Za to jaki smaczny...
Ten sposób na mus został opracowany przez Hestona Blumenthala, polecam go wypróbować bo efekt naprawdę zaskakuje:)


Składniki na spód:
  • 150g herbatników kakaowych
  • 50g masła

Zmiksować na mokry piasek, przełożyć na dno tortownicy (średnica 23cm), ugnieść palcami lub łyżką i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki masy serowej:
  • 700g sera do serników - użyłam Delfiko z Netto odtłuszczony
  • 1 szk mleka skondensowanego - dałam odtłuszczone
  • 4 jajka
  • 1 szk cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, nie miksując zbyt długo. Przełożyć masę serową na schłodzony spód ciasteczkowy i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Na niższej półce ustawić naczynie z gorącą wodą, dzięki termu sernik upieczemy w kąpieli wodnej. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki musu:
  • 100g czekolady
  • 80ml zimnej wody
Dużą miskę wypełnić sporą ilością lodu lub jak ja wkładami lodówkowymi. Umieścić w środku miskę, w której będzie powstawał mus. 
Czekoladę rozpuścić w wodzie aż powstanie gładka masa. Przelać do naczynia umieszczonego w misce z lodem i miksować (potrzeba cierpliwości - trwa to kilka minut) do momentu powstania musu. Udekorować schłodzony sernik. Musi być zimy. Mój nie był i dlatego mus trochę się rozpłynął. 

Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. O, fajne! Heston, czyli zmierzamy w kierunku kuchni molekularnej :) Czekam na dalsze eksperymenty!

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być smaczny, bardzo lubię takie lekkie serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda perfekcyjnie:) na pewno smakował rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mus jest naprawdę bardzo interesujący. A ciacho palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miało być z uśmiechem , bo propozycje pyszne:) :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Heston jest geniuszem, i choć wydaje się, że wykonanie jego przepisów niedostępne jest zwykłym śmiertelnikom, czasem można znaleźć coś dla siebie :) Twoje ciacho wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis,podoba mi się ten mus!:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)