Jak stworzyć pyszny mus czekoladowy z minimalnej ilości składników? Oto sposób! Wystarczy czekolada i woda. Sposób przygotowania poniżej. Pyszny mus stał się świetnym uzupełnieniem lżejszej wersji sernika. Choć z czekoladowym musem i czekoladowym spodem nie był on już taki lekki jak zamierzyłam:) Za to jaki smaczny...
Ten sposób na mus został opracowany przez Hestona Blumenthala, polecam go wypróbować bo efekt naprawdę zaskakuje:)
Ten sposób na mus został opracowany przez Hestona Blumenthala, polecam go wypróbować bo efekt naprawdę zaskakuje:)
Składniki na spód:
- 150g herbatników kakaowych
- 50g masła
Zmiksować na mokry piasek, przełożyć na dno tortownicy (średnica 23cm), ugnieść palcami lub łyżką i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki masy serowej:
- 700g sera do serników - użyłam Delfiko z Netto odtłuszczony
- 1 szk mleka skondensowanego - dałam odtłuszczone
- 4 jajka
- 1 szk cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, nie miksując zbyt długo. Przełożyć masę serową na schłodzony spód ciasteczkowy i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Na niższej półce ustawić naczynie z gorącą wodą, dzięki termu sernik upieczemy w kąpieli wodnej. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Składniki musu:
- 100g czekolady
- 80ml zimnej wody
Dużą miskę wypełnić sporą ilością lodu lub jak ja wkładami lodówkowymi. Umieścić w środku miskę, w której będzie powstawał mus.
Czekoladę rozpuścić w wodzie aż powstanie gładka masa. Przelać do naczynia umieszczonego w misce z lodem i miksować (potrzeba cierpliwości - trwa to kilka minut) do momentu powstania musu. Udekorować schłodzony sernik. Musi być zimy. Mój nie był i dlatego mus trochę się rozpłynął.
Smacznego:)
Wygląda bardzo dobrze;)
OdpowiedzUsuńO, fajne! Heston, czyli zmierzamy w kierunku kuchni molekularnej :) Czekam na dalsze eksperymenty!
OdpowiedzUsuńChętnie przetestuje też inne patenty;)
Usuńmniammmm jaki pyszniutki!
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny, bardzo lubię takie lekkie serniki:)
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie:) na pewno smakował rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis!
OdpowiedzUsuńMus jest naprawdę bardzo interesujący. A ciacho palce lizać :)
OdpowiedzUsuńSuper smaczne pomysły:(
OdpowiedzUsuńMiało być z uśmiechem , bo propozycje pyszne:) :):)
OdpowiedzUsuńHeston jest geniuszem, i choć wydaje się, że wykonanie jego przepisów niedostępne jest zwykłym śmiertelnikom, czasem można znaleźć coś dla siebie :) Twoje ciacho wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis,podoba mi się ten mus!:)
OdpowiedzUsuń