wtorek, 14 maja 2013

Lemon curd

                  Bardzo popularny na wyspach i smaczny krem cytrynowy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wypieków, deserów, ciastek. Nam bardzo odpowiada i dbamy by zawsze mieć w lodówce porcję świeżego lemon curd:) Od niedawna, bo to dla nas nowe odkrycie:)
                    Podałam dwie wersje, można trochę zmodyfikować i użyć samych żółtek, podobno tak właśnie przygotowywano pierwsze lemon curd. 


Składniki:
proporcje z MW
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka otarta (bez białej części) i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Robiłam też z takich proporcji:
  • 2 cytryny - sok i starta skórka (bez białej części, tylko żółta)
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki masła
              Jajka roztrzepać z cukrem, dodać sok i skórkę, masło, wymieszać. Podgrzewać w rondelku (nie gotować) aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika, krem przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. od dawna za mną chodzi taki kremik:) piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam tego typu kremów, może czas to zmienić, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam lemon curd :) Super fotki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękne zdjęcia...
    Do lemon curda przymierzam się od dawna, jak ta sójka za morze...

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)