Kulebiak to potrawa z kuchni kresowej, która nie jest mi zbyt bliska. Mój kulebiak jest w wersji bliższej wersji podlaskiej czyli z kapustą i pieczarkami. Farsz przygotowałam dnia poprzedniego, dzięki czemu kulebiak okazał się być daniem bardzo szybkim w przygotowaniu:)
Składniki na farsz:
- 500g pieczarek
- 250g kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, olej, 1 łyżka masła
Pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła aż się skurczą i nadmiar wody odparuje. Posolić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać poszatkowaną kapustę i gotować około 10min. Dodać usmażone pieczarki i gotować jeszcze około 10min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej (niecałe 2szklanki)
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 15g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
Dodatkowo:
- 1 rozbełtane jajko
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. W misce umieścić mąkę z solą i oliwą. Dodać mleko z drożdżami. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 30min. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Farsz wyłożyć na środek. Złożyć* jak kopertę najpierw szersze krawędzi, a na końcu boki podłożyć pod spód. Posmarować jajkiem. Piec w temp. 200st. C przez na złoto około 30-40min. Pokroić i podawać ciepłe.
* Można również zwinąć jak roladę, ale trzeba pamiętać by wtedy dłużej trzymać w piekarniku - do 60min.
Smacznego:)
* Można również zwinąć jak roladę, ale trzeba pamiętać by wtedy dłużej trzymać w piekarniku - do 60min.
Smacznego:)
bardzo smaczny pomysł:) lubię kulebiaki:)
OdpowiedzUsuńpychota!:) porywam bo umieram z głodu:D
OdpowiedzUsuńO rany, barszcz czerwony i kulebiak - pycha:)
OdpowiedzUsuń