wtorek, 21 maja 2013

Kulebiak - z kapustą kiszoną z pieczarkami


               Kulebiak to potrawa z kuchni kresowej, która nie jest mi zbyt bliska. Mój kulebiak jest w wersji bliższej wersji podlaskiej czyli z kapustą i pieczarkami. Farsz przygotowałam dnia poprzedniego, dzięki czemu kulebiak okazał się być daniem bardzo szybkim w przygotowaniu:)


Składniki na farsz:
  • 500g pieczarek
  • 250g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, olej, 1 łyżka masła
               Pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła aż się skurczą i nadmiar wody odparuje. Posolić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać poszatkowaną kapustę i gotować około 10min. Dodać usmażone pieczarki i gotować jeszcze około 10min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki pszennej (niecałe 2szklanki)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 15g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
Dodatkowo:
  • 1 rozbełtane jajko

              Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. W misce umieścić mąkę z solą i oliwą. Dodać mleko z drożdżami. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Odstawić do wyrośnięcia na około 30min. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Farsz wyłożyć na środek. Złożyć* jak kopertę najpierw szersze krawędzi, a na końcu boki podłożyć pod spód. Posmarować jajkiem. Piec w temp. 200st. C przez na złoto około 30-40min. Pokroić i podawać ciepłe.

* Można również zwinąć jak roladę, ale trzeba pamiętać by wtedy dłużej trzymać w piekarniku - do 60min.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. bardzo smaczny pomysł:) lubię kulebiaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota!:) porywam bo umieram z głodu:D

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, barszcz czerwony i kulebiak - pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)