czwartek, 16 maja 2013

Oponki serowe

               Smaku słodkości smażonych w głębokim tłuszczu nie da się uzyskać w inny sposób. Dlatego czasem trzeba się poświęcić :) Ten przepis na oponki jest bardzo prosty, warto podwoić ilość składników i usmażyć z górką:)




Składniki na około 15 oponek:

  • 200 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-1,5 szklanki mąki pszenne
Dodatkowo:
  • olej do smażenia (1l oleju rzepakowego)
  • cukier puder

                 Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na zwarte, miękkie i nie klejące ciasto - w razie potrzeby podsypywać mąką. Rozwałkować na około 0,5cm i wykrawać koła przy pomocy szklanki. Małym kieliszkiem wycinać w środku koła by powstała oponka.  Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku kuchennym, posypać cukrem pudrem.
Smacznego:) 

6 komentarzy:

  1. bardzo smacznie są, czasami robię je na tłusty czwartek zamiast pączków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite, u mnie dziś kulki serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam oponki, te wyglądają bardzo apetycznie:)pozdrawiam i zapraszam, może obserwujemy?:) A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyszły Ci te oponki, idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)