Smaku słodkości smażonych w głębokim tłuszczu nie da się uzyskać w inny sposób. Dlatego czasem trzeba się poświęcić :) Ten przepis na oponki jest bardzo prosty, warto podwoić ilość składników i usmażyć z górką:)
Składniki na około 15 oponek:
- 200 g białego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-1,5 szklanki mąki pszenne
- olej do smażenia (1l oleju rzepakowego)
- cukier puder
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na zwarte, miękkie i nie klejące ciasto - w razie potrzeby podsypywać mąką. Rozwałkować na około 0,5cm i wykrawać koła przy pomocy szklanki. Małym kieliszkiem wycinać w środku koła by powstała oponka. Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku kuchennym, posypać cukrem pudrem.
uwielbiam:D mniam
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie są, czasami robię je na tłusty czwartek zamiast pączków:)
OdpowiedzUsuńSmakowite, u mnie dziś kulki serowe :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam oponki, te wyglądają bardzo apetycznie:)pozdrawiam i zapraszam, może obserwujemy?:) A.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyszły Ci te oponki, idealnie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń