wtorek, 24 września 2013

Carrot muffins

Tak szybko przyszła jesień, tak szybko minęło lato. Coś tu nie gra! 
Na razie za oknem bardzo zimno, wietrznie i mokro. Cóż pozostaje innego jak upiec jesienne marchewkowe muffinki z cynamonem na rozgrzanie. Są pyszne, wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam:)


Składniki:

  • 1 szk mąki pszennej
  • 0,5 szk maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szk oleju
  • 1/2 szk jogurtu naturalnego
  • 3/4 szk cukru
  • 1 jajko
  • 1 szk obranej i drobno startej marchewki
              W jednym pojemniku wymieszać wszystkie składniki suche, w drugim mokre (na razie bez marchewki). Wszystkie składniki wymieszać do połączenia składników, dodać marchewkę, wymieszać. Nakładać masę do papilotek. Piec  w temp. 180st C. przez 25-30 min. Wystudzić. Można udekorować kremem z mascarpone i cukru pudru. Ale niekoniecznie:)
                  Smacznego:)







5 komentarzy:

  1. o tak, takie warzywne wypieki uwielbiam:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to chyba piekłabym je sobie całą jesień i zimę, takie słoneczka małe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesienne muffinki na jesienną aurę... Takie pyszności na pewno poprawią humor nawet w najbrzydsza pogodę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowitej ochoty sobie narobiłam na korzenne smaki z marchewką...

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)