wtorek, 14 sierpnia 2012

Pełnoziarniste, owsiane biscotti z cytryną i migdałami

            Od ostatniego wpisu o biscotti minęło za dużo czasu, miałam potrzebę znów przywołać te wspaniałe ciasteczka. Tym razem smak kształtują migdały i skórka z cytryny. Polecam:)
              Inspiracja na pełnoziarniste i z owsianą mąką od Płoszańskiej.



Składniki:
  • 4  jajka
  • 200 g cukru
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g płatków owsianych- zmielonych lub zmiksowanych
  • 100 g migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
           Wymieszać wszystkie składniki. Dodać bakalie. Uformować podłużny bochenek o długości około 20cm.Ułożyć na blaszce, oprószyć mąką. Piec w temp. 175st. C około 25min. Po wystygnięciu pokroić na kromki o grubości około 1cm (kroić na ukos). Ułożyć na blaszce i zapiekać w temp 180st. C przez około 15min (przewracając na drugą stronę w połowie tego czasu:)
             Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam te twardziuchy zanurzać w herbacie. Pyszności! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam <3 Idealne do maczania w cappuccino :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och musi pysznie smakować, doskonałe do kawki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłem biscotti, ale zawsze mi się podobał ich sposób wykonania i to, że trzeba je piec na 2 razy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabyś napisać jaki posiadasz rodzaj blendera/malaksera, które tak gładko mieli pokazane przez Ciebie w starszych postach masło orzechowe? Poszukuje odpowiedni model i chciałabym, żeby właśnie był zdatny do takich celów. :)
    Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam blendera z malakserem firmy Kenwood multi pro copmact fp 250.

      Usuń
  6. Też uwielbiam te ciasteczka, znakomite do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)