Od ostatniego wpisu o biscotti minęło za dużo czasu, miałam potrzebę znów przywołać te wspaniałe ciasteczka. Tym razem smak kształtują migdały i skórka z cytryny. Polecam:)
Inspiracja na pełnoziarniste i z owsianą mąką od Płoszańskiej.
Inspiracja na pełnoziarniste i z owsianą mąką od Płoszańskiej.
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g płatków owsianych- zmielonych lub zmiksowanych
- 100 g migdałów
- skórka otarta z 1 cytryny
Wymieszać wszystkie składniki. Dodać bakalie. Uformować podłużny bochenek o długości około
20cm.Ułożyć na blaszce, oprószyć mąką. Piec w temp. 175st. C około
25min. Po wystygnięciu pokroić na kromki o grubości około 1cm (kroić na
ukos). Ułożyć na blaszce i zapiekać w
temp 180st. C przez około 15min (przewracając na drugą stronę w połowie
tego czasu:)
Smacznego:)
Uwielbiam, muszę upiec!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te twardziuchy zanurzać w herbacie. Pyszności! :)))
OdpowiedzUsuńz miodem musi być super
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 Idealne do maczania w cappuccino :)
OdpowiedzUsuńOch musi pysznie smakować, doskonałe do kawki !
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem biscotti, ale zawsze mi się podobał ich sposób wykonania i to, że trzeba je piec na 2 razy :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś napisać jaki posiadasz rodzaj blendera/malaksera, które tak gładko mieli pokazane przez Ciebie w starszych postach masło orzechowe? Poszukuje odpowiedni model i chciałabym, żeby właśnie był zdatny do takich celów. :)
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję.
Używam blendera z malakserem firmy Kenwood multi pro copmact fp 250.
UsuńTeż uwielbiam te ciasteczka, znakomite do herbaty :)
OdpowiedzUsuń