czwartek, 16 sierpnia 2012

Chlebek pełnoziarnisty z pestkami dyni - bez wyrabiania


             To rodzaj zwartego chleba, bardzo syty i smaczny. Polecam, piekę go dość często, robi się go błyskawicznie, pozostaje tylko poczekać na wyrośnięcie:)

Składniki:
  • 500g mąki (400g pełnoziarnistej pszennej, 100g zwykłej pszennej)
  • 50g otrąb pszennych
  • 75g otrąb owsianych
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 20g drożdży
  • 1,5 szk letnie wody
  • dodatki (u mnie dwie garście pestek dyni)
              Połączyć suche składniki. Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać roztwór do suchych składników. Dokładnie połączyć składniki.  Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5h. Po tym czasie przełożyć wyrośnięte ciasto do natłuszczonej formy i zostawić jeszcze około 30min pod przykryciem. Posmarować wierzch wodą i piec w temp. 200st. C około 45min. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze około 10-15min. Chleb jest upieczony, gdy wydaje pusty odgłos po stuknięciu łyżką w dno.

11 komentarzy:

  1. Samo zdrowie. I do tego jak prosto go zrobić;)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak bez wyrabiania to coś dla mnie bo ostatnio zostałam bez miksera

    OdpowiedzUsuń
  3. ale prosty chlebek, a jaki piekny efekt końcowy!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek :) Chociaż muszę przyznać, że ja akurat lubię tę gimnastykę przy wyrabianiu ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny chlebek, z chęcią poczęstuję się kromeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie upiekłam jeszcze chleba, aż żałuję jak patrzę na takie piękne chlebki i muszę się w końcu za to zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do wypróbowania tego przepisu, bardzo łatwy, a chlebek jest pyszny.

      Usuń
  7. No to pozostaje mi tylko biec do sklepu po siemię lniane :-) Mam tylko pytanie, w jakiej ilości go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1,5 łyżki, już zaktualizowałam:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)