poniedziałek, 4 marca 2013

Ryba po grecku

                Tradycyjne danie, jedno z moich ulubionych, co nie byłoby takie oczywiste, gdyż nie przepadam za rybą. Ale w tej postaci mogłabym jeść ją zawsze:)


Składniki na duże naczynie:
  • 5 sporych marchewek
  • 3 średnie pietruszki
  • 1/4 dużego selera
  • 1 duża cebula
  • 2-3 szklaki wrzącej wody 
  • 2-3 łyżeczki soli 
  • 2 - 3 ziela angielskie i 1 listek laurowy 
  • po 1/2 łyżeczki: pieprzu, papryki, bazylii, oregano 
  • 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego 
  • 10-12 filetów białej ryby (u mnie mintaj), mrożonego lub świeżego 
                Rybę rozmrozić i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Przyprawić solą i pieprzem, upiec w temp. 200st. C przez około 20min. Można też przygotować rybę bardziej tradycyjnie, czyli obtoczyć w mące i usmażyć.
                    Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, odstawić.Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić i gotować około 20min. Odlać trochę wywaru i wymieszać w nim koncentrat pomidorowy, dodać do warzyw razem z cebulą.
                     Układać warstwowo na przemian rybę i gorące warzywa. U mnie wyszły dwie warstwy ryby i trzy warzyw. Najlepiej smakuje kilka godzin później, gdy smaki się połączą.

Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. O ja też lubię rybę po grecku, ale nie wiem czemu na moim stole gości tylko w Wigilię:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm ryba po grecku to specjalność mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bardzo lubię taką rybkę. Wspaniałe danie na piątkowy bezmięsny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm... :) Pycha!
    Pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. Rybka w sam raz na jutrzejszy obiadek:) Nie mogę się doczekać...

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)