poniedziałek, 25 lutego 2013

Churros

                Wspaniały przysmak smażony w głębokim tłuszczu rodem z Hiszpanii. Polecam bardzo mocno! Przepis od Dorotki z MW.


Składniki:

  • 240 ml wody
  • 50 g masła (3 łyżki)
  • 2 łyżki cukru demerara
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (klik)
  • 2 jajka

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia

                  Zagotować wodę, masło, cukier, sól, aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Zdjąć z palnika. Mąkę wymieszaną z cynamonem dosypać do wrzątku, dodać wanilię. Ucierać drewnianą łyżką, ostudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując po każdym, by powstało gładkie i gęste ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką. Ostrożnie wyciskać na rozgrzany olej (175st.C) i obcinać nożyczkami. Smażyć około 2min z każdej strony. Osuszyć na papierze i otoczyć w cukrze. Podawać z sosem czekoladowym lub podgrzaną masą krówkową. 

Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Pyszne! Ostatnio zauważyłam, że luty chyba sprzyja tym 'hiszpańskim pączkom', bo na wielu blogach są obecne. Można się nimi 'zarazić', bo rzeczywiście są ekstra. Ja wybieram opcję z czekoladą. :) Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie pączki na tłusty czwartek, są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  3. ...przepysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. A my tak siedzimy z Mackiem i zastanawiamy się nad czymś słodkim, a tu takie cudo:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i bardzo kaloryczne... Ale takie pyszne, że się o tym nie myśli:)

      Usuń
  5. Ja o takich marzę , bo jadłam na wakacjach i teraz tęsknię!

    OdpowiedzUsuń
  6. W sam raz do wieczornego filmu. Niekoniecznie ciekawego. Bo i tak ciężko się będzie skupić:) Hmmmm:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)