Wspaniały przysmak smażony w głębokim tłuszczu rodem z Hiszpanii. Polecam bardzo mocno! Przepis od Dorotki z MW.
Składniki:
- 240 ml wody
- 50 g masła (3 łyżki)
- 2 łyżki cukru demerara
- szczypta soli
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (klik)
- 2 jajka
Ponadto:
- olej do smażenia
- drobny cukier do oprószenia
Zagotować wodę, masło, cukier, sól, aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Zdjąć z palnika. Mąkę wymieszaną z cynamonem dosypać do wrzątku, dodać wanilię. Ucierać drewnianą łyżką, ostudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując po każdym, by powstało gładkie i gęste ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką. Ostrożnie wyciskać na rozgrzany olej (175st.C) i obcinać nożyczkami. Smażyć około 2min z każdej strony. Osuszyć na papierze i otoczyć w cukrze. Podawać z sosem czekoladowym lub podgrzaną masą krówkową.
Smacznego:)
Pyszne! Ostatnio zauważyłam, że luty chyba sprzyja tym 'hiszpańskim pączkom', bo na wielu blogach są obecne. Można się nimi 'zarazić', bo rzeczywiście są ekstra. Ja wybieram opcję z czekoladą. :) Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńŚwietne:)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie pączki na tłusty czwartek, są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne:)
OdpowiedzUsuń...przepysznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy je:-)
OdpowiedzUsuńA my tak siedzimy z Mackiem i zastanawiamy się nad czymś słodkim, a tu takie cudo:) mniam!
OdpowiedzUsuńi bardzo kaloryczne... Ale takie pyszne, że się o tym nie myśli:)
UsuńJa o takich marzę , bo jadłam na wakacjach i teraz tęsknię!
OdpowiedzUsuńW sam raz do wieczornego filmu. Niekoniecznie ciekawego. Bo i tak ciężko się będzie skupić:) Hmmmm:)
OdpowiedzUsuń