piątek, 1 lutego 2013

Scones

               Na te angielskie, śniadaniowe bułeczki miałam ochotę od dawna. Sąsiedzi wrócili z UK i przywieźli nam paczuszkę oryginalnych scones. Szybko się skończyły więc postanowiłam wypróbować przepis na domowe. Wyszły bardzo smaczne. Przepis z Kwestii Smaku podpatrzony u Dominiki. Przepis bardzo prosty i w ciągu niespełna pół godz można mieć pyszne ciastkowe bułeczki na śniadanie.



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, posiekanego w kostkę
  • 1 duże jajko
  • około 100 ml mleka
  • 50 g rodzynek

              Jajko roztrzepać z mlekiem. Suche składniki wymieszać z masłem, rozcierając między palcami. Dodać 2/3 mlecznej mieszanki (pozostała część do wysmarowania bułek). Wyrobić dokładnie, dodać rodzynki i połączyć. Rozwałkować na grubość około 1,5cm. Wycinać bułeczki, ułożyć na papierze do pieczenia,  posmarować mleczną mieszanką. Piec w temp. 200st. C przez około 15 min na złoto.  

Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. apetycznie wyglądają:) dobry pomysł na szybkie bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak sconsy , lubię tak ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne, wspaniałe bułeczki, na sniadanie znakomite ! Piękne Tobie wyszły !

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę takie zrobić :) Pysznie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  5. o...zaczynałam bloga od sconesa :) są dobre na każdą okazję! :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekę scones w każdy weekend, to nasze weekendowe bułeczki. Twoje wyszły wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile z tego przepisu wychodzi bułeczek?

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)