poniedziałek, 11 lutego 2013

Czekoladowe ciastka w popękanej skorupce

                 Proste, mocno czekoladowe ciasteczka. Ciasteczka są miękkie w środku a z wierzchu tworzy się chrupka i popękana skorupka, która daje też przyjemny efekt wizualny. Polecam:) Inspirację znalazłam w Miętowej kuchni.


Składniki (na około 40 ciasteczek):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru

               Wszystkie składniki zagnieść, połączyć i uformować kulę. Schłodzić w lodówce przez około 30min. Po tym czasie formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min.

Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. wyglądają znakomicie, pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają ! Już czuję ich pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super Ci wyszły! I widzę, że schłodzenie ciasta podziałało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka z efektem crackle :) Świetnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawe i takie "inne" super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawe i takie "inne" super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawe i takie "inne" super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawe i takie "inne" super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawe i takie "inne" super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nazywam je erozją glebową ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)