piątek, 29 marca 2013

Włoski chlebek bananowy wg Nigelli

              Przepis pochodzi z książki Nigellissima. Bardzo popularny śniadaniowy słodki chlebek. Zabierałam się za niego od dawna i w końcu wypróbowałam. Muszę jednak przyznać, że nie są to moje smaki. Pozostawiam więc do samodzielnej oceny:)


Składniki:

  • 3 spore dojrzałe banany
  • 150 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso (dałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wcześniej rozpuszczonej)
   
                   Banany rozgnieść, połączyć z wanilią, solą i olejem. Ucierając dodawać po jednym jajku, następnie cukier. Dodać mąkę, sodę i kawę, wymieszać delikatnie by powstało gładkie płynne ciasto. Przelać do keksówki o długości 26cm (można też do blaszki na 12 muffinek wtedy powstaną babeczki). Piec w temp. 170st. C przez około 50-60min do prawie czystego patyczka. Wystudzić. Podobno smakuje najlepiej następnego dnia. 

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. marzę o tej książce;) chlebek musi być pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś czuję, że będzie w moim stylu! Uwielbiam wypieki na bazie bananów i irlandzki chleb na sodziwe również, więc chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, z małymi modyfikacjami (dodałam daktyle i masło orzechowe) i to jest najlepsze ciasto z keksówki, jakie jadłam! :D

      Usuń
    2. Cieszę się bardzo, że smakowało! Może właśnie mi zabrakło smaku masła orzechowego...

      Usuń
  3. Już jutro Niedziela Wielkanocna, więc kliknij proszę... :)

    http://kokilka.blogspot.com/2013/03/kolorowych-swiat.html

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)