piątek, 12 października 2012

Grecka zupa z soczewicy - Fakes soupa

           W kuchni greckiej istnieje wiele odmian fakes soupa. Dziś prezentuję wersję z pomidorami. Zupa wychodzi gęsta, co nam bardzo odpowiadało, ale oczywiście można dodać więcej wody. Polecam:)




Źródło: klik

Składniki:
  • 125 ml oliwy
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • 250 g zielonej soczewicy 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 l wody
  • sól, pieprz, oregano
  • garść natki pietruszki

            Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, liść laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać wodą i gotować około 30min.  Dodać pomidory, koncentrat i przyprawić. Gotować kolejne 15min. 
            Przed podaniem posypać natką pietruszki, można udekorować dodatkowo plasterkami oliwek.  Zaleca się podanie z odrobiną octu winnego, który zaostrzy smak.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi, że tu zaglądasz:)