W kuchni greckiej istnieje wiele odmian fakes soupa. Dziś prezentuję wersję z pomidorami. Zupa wychodzi gęsta, co nam bardzo odpowiadało, ale oczywiście można dodać więcej wody. Polecam:)
Składniki:
- 125 ml oliwy
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- liść laurowy
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 l wody
- sól, pieprz, oregano
- garść natki pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, liść laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać wodą i gotować około 30min. Dodać pomidory, koncentrat i przyprawić. Gotować kolejne 15min.
Przed podaniem posypać natką pietruszki, można udekorować dodatkowo plasterkami oliwek. Zaleca się podanie z odrobiną octu winnego, który zaostrzy smak.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi, że tu zaglądasz:)