Już kilka razy wspominałam, że to jedne z moich ulubionych ciastek, twardziele! Kombinacji może być mnóstwo, tym razem padło na orzechy włoskie, które pasują idealnie, do tego golden syrup i w połowie mąka pełnoziarnista, by sprawiały pozory zdrowszych:)
Składniki:
- 2jajka
- 130g drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki golden syrup (może być z tego przepisu: klik) lub syropu klonowego, lub miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g orzechów włoskich
Jajka zmiksować z cukrem (robiłam to trzepaczką), dodać pozostałe składniki bez orzechów. Gdy dobrze się połączą składniki dodać orzechy. Ręce oprószyć mąką i formować dwa bochenki o długości około 20cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez około 25 min. Wystudzić
Wystudzone bochenki pokroić (nożem z piłką) na ukos kromki o grubości około 1cm. Ułożyć poziomo na blaszce wyłożonej papierem i piec z każdej strony około 7-8min w temp. 180st. C.
Smacznego:)
A tu możecie znaleźć moje pozostałe propozycje biscotti:
A tu możecie znaleźć moje pozostałe propozycje biscotti:
mmmmm pycha do mleka na śniadanie takie twardziele:D
OdpowiedzUsuńjuż nigdy nie kupię tych ciastek w żadnym sklepie, bo mogłam sobie na nich zęby ścierać i NIC ich nie rozmiękczało... nawet gorąca kawa. Od tamtej pory - tylko w domu ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 :)
OdpowiedzUsuńświetne! porywam jedno :)
OdpowiedzUsuńBoskie... Muszę w końcu je kiedyś upiec.
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka, do herbaty idealne ! Nigdy nie mam okazji ich zrobić, ale tym razem na pewno się skuszę, bo wygladają przepysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń