piątek, 12 października 2012

Biscotti z golden syrup i orzechami włoskim

                    Już kilka razy wspominałam, że to jedne z moich ulubionych ciastek, twardziele! Kombinacji może być mnóstwo, tym razem padło na orzechy włoskie, które pasują idealnie, do tego golden syrup i w połowie mąka pełnoziarnista, by sprawiały pozory zdrowszych:)



Składniki:
  • 2jajka
  • 130g drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki golden syrup (może być z tego przepisu: klik) lub syropu klonowego, lub miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g orzechów włoskich

               Jajka zmiksować z cukrem (robiłam to trzepaczką), dodać pozostałe składniki bez orzechów. Gdy dobrze się połączą składniki dodać orzechy. Ręce oprószyć mąką i  formować dwa bochenki o długości około 20cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez około 25 min. Wystudzić
           Wystudzone bochenki pokroić (nożem z piłką) na ukos kromki o grubości około 1cm. Ułożyć poziomo na blaszce wyłożonej papierem i piec z każdej strony około 7-8min w temp. 180st. C.
                  
Smacznego:)

A tu możecie znaleźć moje pozostałe propozycje biscotti:

6 komentarzy:

  1. mmmmm pycha do mleka na śniadanie takie twardziele:D

    OdpowiedzUsuń
  2. już nigdy nie kupię tych ciastek w żadnym sklepie, bo mogłam sobie na nich zęby ścierać i NIC ich nie rozmiękczało... nawet gorąca kawa. Od tamtej pory - tylko w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie... Muszę w końcu je kiedyś upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te ciasteczka, do herbaty idealne ! Nigdy nie mam okazji ich zrobić, ale tym razem na pewno się skuszę, bo wygladają przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)