piątek, 19 października 2012

Zmiksowana szarlotka

                Z tego przepisu piekłam szarlotkę wielokrotnie, jest sprawdzony, bardzo prosty i pyszny:)


Składniki:

  • 3 szk mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do piecznia
  • 1 kostka masła do pieczenia (250g)
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 szk cukru
  • jabłka obrane, pokrojone i podsmażone z cukrem
  • cynamon


                 Mąkę, proszek, masło, jajka i cukier zmiksować na gruby 'piasek' mikserem. Wysypać 3/4 powstałej mieszanki na natłuszczoną blachę (wymiary około 20x30) i lekko przygnieść i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st. C na 15 min. W tym czasie jabłka połączyć z cynamonem i ubić pianę z białek. Wyłożyć owoce na podpieczony spód, na to pianę z białek i pozostałą część mieszanki. Piec w temp.  180st. C przez 30min. 

Wystudzić. Smacznego:)



7 komentarzy:

  1. wspaniała! szybka,łatwa i prosta.
    To lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze wszystkich ciast na świecie chyba szarlotkę lubię najbardziej (i może jeszcze sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham zapach pieczonej szarlotki w kuchni

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)